Pääkirjoitus: Kapinoita torilla

Pasi Huuhtanen

Vanhempi väki muistaa lastenlaulun Apina ja gorilla. Laulu ei väkivaltaisuutensa takia ole enää salonkikelpoinen, ja väkivalta on siirtynyt lauluista esports-peleihin.

Meillähän on ollut hieman kapinaa torilla.

Mäntsälän keskustaan tehdyn uuden torin nimi Kapinatori ei kelpaa kaikille, ja mikäs siinä. Jokainen saa kutsua uutta punarintatoria haluamallaan tavalla, vaikka virallinen nimi onkin Kapinatori.

Silakkaliike-niminen kansalaistoimintaryhmä on lähestynyt Mäntsälän kuntaa. Liikkeen riveistä on tullut vetoomus nimen vaihtamiseksi sillä perusteella, että Mäntsälän kapina oli äärioikeiston tempaus.

Niin olikin. Mutta samalla osa Mäntsälän historiaa. Kapinan yksi pääpaikka oli torin reunalla oleva entinen suojeluskuntatalo.

Kyseessä on siis historiallinen tapahtuma, joka tunnetaan nimellä Mäntsälän kapina. Silakkaliike, olisiko tärkeämpiä asioita, joihin puuttua?

Lastenlaulun sanat ovat aika hurjat:

Apina ja gorilla kävelivät torilla

kyselivät ämmiltä onko maito lämmintä,

ämmät huusi poliisia auttamaan

ja ne pamputti gorillan sairaalaan.

Kapinatori on keskeisellä paikalla myös Mäntsälän yöelämän näkökulmasta. Torin lähettyvillä ovat Mäntsälän kuumimmat menomestat, kaikki kolme.

Toivottavasti Kapinatorilla ei päädytä ikinä pamputtamaan gorillaa sairaalaan. Ei sillä, poliisia on vaikea huudella apuun. Mäntsälässä ei vuoden 2016 jälkeen ole ollut poliisiasemaa.

Korona-aika on rauhoittanut yöelämää, eikä torilta ole kirjattu tavallisuudesta poikkeavia järjestyshäiriöitä, onneksi. Keskuskadun puolella on tainnut tapahtua pahempia.

Sama korona on myös lamauttanut suurin toivein alkuun saatetun Kapinatorin. Torilla piti olla Mäntsälän kesäkauden avajaiset ja torin vihkiäisjuhla toukokuun puolivälissä, mutta toisin kävi.

Tori suorastaan huutaa markkinoita ja muita yleisötilaisuuksia. Yksi vastaus saatiin viime viikolla kun muutaman torikauppiaan porukka tuli yksissä tuumin Mäntsälään pitämään markkinoita. Hienoa. Toivottavasti tälle saadaan jatkoa.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu