Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka Lyytisen kolumni: Syksyn värit ovat nyt

Onneksi on vuodenajat. Vaikka kesän lämpö ja aurinkopäivät ovat kivoja, tuovat syksyn viileys ja värit ympäristöömme mukavaa vaihtelua.

Luonto alkaa valmistautua talveen ja tarjoaa meille hienon väriloiston. Ennen kuin puut pudottavat lehtensä, ne muuttavat väriään. Joinakin syyspäivinä aurinko paistaa ja sävyttää puunlatvat entistä näyttävimmiksi.

Valon vähetessä lehtivihreä, klorofylli, vetäytyy puun runkoon piiloon. Vietettyään talven siellä jemmassa, on se keväällä jälleen uusien lehtien käytettävissä.

Lehtivihreän varastoituessa jäävät lehteen jäljelle punaiset ja keltaiset väriaineet. Tästä johtuu syksyn ruskan värit. Vähän ajan päästä punaiset ja keltaiset värit hajoavat. Tilalle jää ruskea tanniini.

Lämpötilan määrä ei vaikuta syksyn värien ajankohtiin. Ratkaiseva tekijä on valo ja sen rytmi. Valon määrähän vähenee loppuvuotta kohti kulkiessamme.

Puiden lehtiin kannattaa nyt kiinnittää huomiota, kun ruska on hienoimmillaan ja päivällä on paljon aurinkoa. Yöt saavat olla viileitä.

Se kyllä tietää, milloin päästää lehdistään irti.

Myöhemmin syksystä ruska katoaa, kun puut pudottavat lehtensä. Se, että puut syksymmällä pudottavat lehtensä, ei ole puulle surun paikka. Lehtien on lähdettävä, muuten puu kuolee.

Jos lehdet eivät putoaisi, ne haihduttaisivat liikaa vettä ja puu olisi mennyttä. Kyse on luonnollistakin luonnollisemmasta luonnon kiertokulusta.

Puissa on eroja. Osa niistä pitää lehtensä sitkeästi niin kauan kuin mahdollista, osa taas antaa niiden tippua maahan jo varhain.

Lepät pudottavat puunsa viimeisimpien joukossa. Koivut tiputtavat suosiolla lehtensä jo aikaisin syksyllä.

Puu on viisas. Se kyllä tietää, milloin päästää lehdistään irti. Syksyn tuulet eivät lehtiä pudota. Puu päättää itse, milloin antaa niiden mennä.

Keski-Uusimaa on näinä viikkoina täynnä paikkoja, joissa syksyn värejä pääsee ihastelemaan. Jos pystyt, käytä tilaisuus hyväksesi. Käy vaikka Mäntsälässä Haukankierroksella, lähimetsässä tai puistossa.

Kirjoittaja on Rakennustiedon tietopalvelujohtaja.