Pääkirjoitus: Äänien petausta vai hallin tekoa?

Hetken näytti varmalta, että korona ja kunnan kurja talous upottivat uimahallihankkeen vuosiksi. Nyt on noussut ajatus hallin rakentamisesta Kapulin yritysalueelle 3,5 km päähän kirkonkylästä. Etuina olisivat Yandexin hukkalämmön käyttö ja Isolammin valjastaminen uintiin.

Samalla uimahallin rakentaminen on pysymässä kunnan investointiohjelmassa niin sanotuilla ei-sitovilla vuosilla. Sieltä se voidaan milloin tahansa poistaa ilman erillistä päätöstä.

Hallia on toivottu vuosikymmeniä ja viime vuosina toteutuminen on ollut lähempänä kuin ikinä. Iso osa kuntalaisia haluaa sen. Ja keväällä on kunnallisvaalit.

Olisiko valtuutetuilta vain poliittista itsesuojeluvaistoa, pitää halli investointiohjelmassa ainakin ensi vuoden? Hankkeen pudottaminen juuri nyt, ennen vaalikevättä, olisi istuvilta valtuutetuilta yksinkertaisesti tyhmää. Miksi hanketta ei voisi pitää ohjelmassa? Eihän se maksa muuta kuin huutavan ristiriidan tasapainottamisohjelman säästövaatimusten ja investointimenojen paisumisen välillä.

Mäntsälä 2026 -ohjelma edellyttää, että kunta käyttää investointeihin vuosina 2020-2026 enintään 54 miljoonaa. Jos uimahalli maksaa 16 miljoonaa, jää muuhun investointiin seitsemälle vuodelle 38 miljoonaa. Vuotta kohden se on alle 5,5 miljoonaa.

Ehnroosin koulun rakentaminen tänä ja ensi vuonna maksaa noin 19 miljoonaa. Kulu ei näy investoinneissa, sillä koulu tehdään leasingrahoituksella, mutta kuntalaiset maksavat sen silti. Muita investointimenoja on tälle vuodelle yli 6 miljoonaa euroa.

Jos kunnan tosiasialliset rakentamismenot tälle vuodelle ovat yli 15 miljoonaa euroa, miten valtuutetut kuvittelevat, että tulevina vuosina menot putoavat kolmasosaan tästä? Kaikkea ei tosiaan voi leasingilla rakentaa, eikä se sitä paitsi mitään auta.

Tietenkin voi uskoa, että koneesta astuu jumala, joka rakentaa yksityisellä rahalla uimahallin. Sellaista ei vielä ole sattunut missään päin Suomea. Halli olisi hieno saada. Herää kuitenkin epäilys, ollaanko sen suhteen tosissaan vai petaavatko poliitikot vain kevään äänisaalista.

Pasi Huuhtanen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Kommentoi