Pääkirjoitus: Mäntsälä-ilmiö nousuun

Reilu viikko sitten päättyneillä Tuusulan asuntomessuilla käytiin kuukauden aikana mielenkiintoista keskustelua Uudenmaan kehyskuntien vetovoimasta ja niin sanotun Nurmijärvi-ilmiön paluusta. Mäntsäläkin oli osa tätä trendiä 1990- ja osin vielä 2000-luvulla. Väkiluku kasvoi voimakkaasti, kun ihmiset kaipasivat väljemmille vesille omistusasuntoihin. Välillä oltiin helisemässä, kun kasvu toi paineita, esimerkiksi päivähoitopaikkojen lisäämiseen.

Lahti-oikorata tuli vuonna 2006 ja sen molemmin puolin oli vielä asukasluvun kasvua vuosittain 300–450. Vielä 2009 ja 2012 Mäntsälän väkiluku nousi yli kolmella sadalla. Vuonna 2017 kehitys kääntyi miinusmerkkiseksi kunnes viime vuonna tilasto näytti hieman lisäystä (+35). Pientä kasvua on tapahtunut tänäkin vuonna, sillä ennakkotiedon mukaan Mäntsälässä oli kesäkuun lopussa 20 739 asukasta.

Asuntomessuilla puhuneet asiantuntijat muistuttivat, että kaupungistumisen trendi on yhä voimakas, mutta se tarkoittaa silloin myös sitä, että kaupungin kehysalueet kasvavat. Koronapandemia on tänä vuonna vaikuttanut ajatuksiin. Asumiselta kaivataan luonnonläheisyyttä ja tilaa.

Messuilta kuultua on myös se, että ne Uudenmaan kunnat voittavat, jotka panostavat asumisviihtyvyyteen ja vapaa-ajan palveluihin, ja ne häviävät, jotka eivät sitä tee – tai ole jo tehneet. Mäntsälästä vuosi sitten poismuuttanut tuttava hämmästeli tässä hiljan miten paljon tänne on rakennettu uutta, on elokuvateatteria ja kaunista joenrantaa. Paikalliset kuntosalitkin voittavat mennen tullen Helsingin tarjonnan.

Toisaalta on myös niin, että Mäntsälä häviää joissakin asioissa – valikoimien runsaudessa – esimerkiksi Keski-Uusimaan kunnille, jotka niin ikään kilpailevat pääkaupungin kehyskuntina hyvistä veronmaksajista. Siksi väkiluvun tulisi täälläkin kasvaa, jotta palvelut pysyvät ja kehittyvät.

Kuntatalouteen ja useiden yritysten toimintaan ennustetaan edelleen haasteellisia aikoja, mutta toivottavasti säästöjen keskellä katsotaan myös rohkeasti tulevaisuuteen.

Tanja-Elina Niemi

Kirjoittaja on Mäntsälässä asuva Keski-Uusimaa -lehden toimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.