Pääkirjoitus: Ylös, ulos ja lenkille

Jos olet lykännyt liikuntaharrastuksen aloittamista tyylillä ”sitten syksymmällä”, niin nyt olisi hyvä aika lunastaa nuo lupaukset. Hyvässä kunnossa muutaman kuukauden päässä siintävät loppusyksyn valottomat jaksot ja kylmät aamutkin tuntuvat siedettävämmiltä.

Hyötyjen vuoksi liikuntaa mietitään ihan valtiojohdon tasolla; puhumattakaan sitten kunnallispolitiikasta. Valtioneuvoston vuoden 2018 liikuntapoliittisessa selonteossa tuodaan ilmi UKK-instituutin tutkimus, jossa vähäisen fyysisen aktiivisuuden, runsaan istumisen ja huonon fyysisen kunnon aiheuttamat suuret yhteiskunnalliset kustannukset ovat Suomessa vuositasolla 3,2–7,5 miljardia euroa.

Se on aika suuri summa jo valtion budjetissakin. Ei ole siis ihme, että valtio ja kunnat kannustavat kansalaisia lenkkipoluille ja kuntosaleille muunkin kuin vain liikunnan ilon vuoksi. Selonteossa ehdotetaankin, että Suomi tarvitsee 2020-luvulla fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä suuren harppauksen, joka vaatii alkuun lisäinvestointeja, jotka sitten maksavat itsensä myöhemmin takaisin moninkertaisesti.

Kansantalouden kohentaminen on silti melko huono motivaatio liikunnalle. Kannattaa siis katsoa lähemmäs, esimerkiksi peiliin. Liikkuminen kohentaa mielialaa, terävöittää ajatuksia, parantaa unenlaatua ja ennaltaehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa monia sairauksia, kuten useita sydän- ja verisuonisairauksia ja tyypin 2 diabetesta. Liikunnan kautta voi myös välillisesti löytää uusia sosiaalisia kontakteja tai vahvistaa jo ennestään tuttuja ystävyyssuhteita.

Tee siis hyvä teko, vaikka kansantaloudellisesti, mutta pääasiassa itsellesi, että hakeudut syksyllä jonkin liikuntaharrastuksen pariin. Käy vaikka Mäntsälän kunnan erinomaisessa liikuntaneuvonnassa, jossa ammattitaitoiset ja osaavat liikunnanohjaajat auttavat sinut alkuun.

Myös ulkoliikuntamahdollisuudet kannattaa hyödyntää. Nyt etenkin, kun joenrannan uutta kävelytietä pääsee kulkemaan lähes yhtäjaksoisesti Koskenraitilta Helvi Herlevin kuntoportaille asti.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja.

Kommentoi