Pääkirjoitus: Kuntapolitiikan vaikeus

Asuntomessuilla Mäntsälä mainosti itseään KUUMA-kuntien yhteisessä mainoslehtisessä näin: ”Mäntsälässä on tilaa elää ja hengittää. Kartanoistaan tunnetussa Mäntsälässä on jopa 13 peruskoulua ja 12 päiväkotia”. Lehtistä on kenties syytä päivittää seuraavaa infotilaisuutta varten, jos Arolan koulu aiotaan lopettaa osana Mäntsälä 2026 -talouden sopeuttamisohjelmaa.

Mäntsälä, kuten muutkin maalaiskunnat ovat nyt ongelmissa imagonsa luomisen kanssa. Kaupunkien vetäessä työvoimaa ja opiskelijoita, on kehyskuntien ja pienempien maalaiskuntien lähes ainoana vaihtoehtona mainostaa itseään luonnonläheisenä, lapsiystävällisenä ja ”sopivien etäisyyksien päässä olevana” kuntana.

Mutta kuinka luonnonläheisyyttä ja ”hengitystilaa” voi rehellisesti mainostaa, jos kaikki palvelut keskittyvät vain kuntakeskukseen? Vanhemmat voivat tehdä töitä etänä tai käydä kauempanakin töissä, mutta lapsien olisi hyvä päästä lähelle kouluun. Tämän vuoksi suunnitelma Arolan koulun lakkauttamisesta sai sosiaalisessa mediassa aikaan ymmärrettävästi voimakasta muutosvastarintaa. Koulu on kyläläisten, opettajien ja etenkin lasten mielestä toimiva ratkaisu juuri heille.

Mutta sitten on – halusi sitä tai ei – mietittävä myös kuntataloutta. Mäntsälän on pakko sopeuttaa talouttaan tulevia vuosia varten, jotta alijäämää saadaan kavennettua. Kouluverkon muutokset eivät ole ainoa kohta asialistalla, jossa säästöjä joudutaan tekemään. Kunnan FCG:ltä tilaaman selvityksen mukaan vanhusten hoidon palvelutarpeet yli kaksinkertaistuvat seuraavan 15 vuoden aikana, kun samaan aikaan oppilaiden määrä tulee laskemaan 32 prosenttia.

Sosiaalisen median keskustelussa oltiin jo valmiita tulevia kevään 2021 kuntavaaleja varten ja useampikin keskustelija oli valmis asettumaan ehdolle vaaleissa. Hienoa, että lähidemokratia ja suora kansalaiskeskustelu saa ihmiset liikkeelle, mutta sivusta seuranneena on pakko sanoa, että arvovalintojen tekeminen taloudellisessa paineessa on hankalampaa kuin miltä se näyttää.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.