Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hannu-Pekka Laihon Kolumni | Kummallista höpinää

Moni uutisia seuraava suomalainen alkaa olla lopen kyllästynyt talvesta asti velloneeseen kasvomaskikeskusteluun. Edes viranomaisten suositukset maskinkäytöstä eivät näytä lannistavan innokkaimpia keskustelijoita.

Miksi kasvosuojista sitten väännetään jatkuvasti peistä? En löydä muuta selitystä kuin sen, että maskikeskustelu on jonkinlaista sijaisterapiaa.

Kun korona/covid19 itsessään on näkymätön, kavala virustauti, jota kukaan ei pysty nyt hallitsemaan, tarvitaan jotakin kouriintuntuvaa, jonka uskoo hallitsevansa. Suu-nenäsuojat ajavat tätä asiaa.

Ja taitaa olla niin, että valtaosa koko koronakeskustelusta on tätä ”sijaistoimintaa”, jossa ydinasia helposti unohtuu.

Silti en ymmärrä tarvetta vähätellä suojien hyötyjä. Iät ajat maskien hyöty on myönnetty leikkaussaleissa, hoitotyössä, ebolassa, hivissä, asbestipölyssä, myyräkuumeelta suojauduttaessa ja monessa muussa.

Miksi sitten iso päivälehtikin otsikoi juttunsa epäilevän skeptisesti ”Maskeista vähän hyötyä”, vaikka jutussa siteerataan useita tutkimuksia, jotka todistavat suojien ehkäisevän tartuntoja merkittävästi?

Maskikeskustelussa käytetään apuna erilaisia asiantuntijoita ja tieteellisiä julkaisuja.

Suojien käyttöön myönteisesti asennoituva toimittaja löytää satoja näkökulmaansa tukevia tutkimuksia tai lausuntoja. Sama pätee vastustaviin. Sillekin löytyy haluttaessa ”tieteellistä” näyttöä.

Keskustelulla on monia sivuvaikutuksia, joita ei edes huomata.

Populistinen maskikeskustelu rapauttaa osaltaan kansalaisten luottamusta tutkimuksiin ja jopa tieteeseen.

Pahin uhka on, että ”tieteellinen, tutkittu tieto” muuttuu ihmisten silmissä mielipiteiksi. Jos jatkossa esimerkiksi lääketiede ja lääkärien tekemät diagnoosit – siis ihmisten terveydestä huolehtiminen – koetaan vain lääkäreiden mielipiteeksi, voi olla aika vaikea saada ihmisiä noudattamaan annettuja hoitosuosituksia.

Talous- ja yhteiskuntatieteiden alalla luottamus asiantuntijoihin on jo rapautunut ja tilan ovat täyttäneet äänekkäämmät ja kärjekkäämmät äärilaidan populistit.

He ovat jo pystyneet vakuuttamaan kannattajansa siitä, että esimerkiksi natsien keskitysleirejä ei ole ollut olemassa tai että koronavirusta ei ole olemassa tai että EU on Raamatun Ilmestyskirjan peto.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja ja viestintäalan yrittäjä.