Pääkirjoitus: Panikointi on sallittua

Koronatartuntojen määrä on taas nousussa ja monella on varmasti mielessä huoli siitä, pitääkö meidän taas sulkeutua kotiemme turvaan käsiä pesemään.

Kannattaako lähteä hamstraamaan paniikinomaisesti säilykkeitä ja vessapaperia, kuten viime keväänä? Näyttihän se vähän hölmöltä, mutta aikaisessa vaiheessa panikoiminen on itse asiassa todella hyvä juttu ja kerron nyt miksi.

Libanonilaissyntyinen todennäköisyyksiin perehtynyt filosofi ja tutkija Nassim Nicholas Talebin mukaan yksilöiden ”yliampuva” varautuminen vahvistaa koko yhteisön kestävyyttä. Kyse on lähes samasta ilmiöstä kuin rokottamisessa, eli yhden rokottaminen ei auta, jos muut eivät myös rokotuta itseään.

Sen vuoksi Taleb kehottaakin meitä mieluummin ylireagoimaan ulkoiseen uhkaan vaikka kasvojenmenettämisen uhalla, kuin aliarvioida uhkaa. Esimerkiksi jos jokainen ylireagoi jo epidemian alussa niin, että ostaa kaapit täyteen kasvomaskeja, saippuaa ja lääkkeitä, niin yksilöiden kumulatiivinen ylireagointi tuottaa sen, että yhteisön kestävyys kokonaisuutena vahvistuu ja viruksen eteneminen vaikeutuu.

Taustalla on evoluution luoma puolustusmekanismi, joka on varmasti jokaiselle metsässä liikkuvalle tuttua. Ihmisen alkuhämäristä asti on ollut selviytymisen kannalta edullisempaa säikähtää lähes aina luullessaan juurakkoa tai oksaa käärmeeksi, kuin olla reagoimatta lainkaan. Silloin kun kyseessä on oikea käärme, on panikoiva aina edullisemmassa asemassa kuin se, joka ei reagoi lainkaan.

Onneksi meidän ei tarvitse olla pelkän panikoinnin varassa, vaan osaamme ihmisinä ja yhteisöinä myös oppia virheistä. Ensimmäinen aalto yllätti kaikki pahanpäiväisesti, mutta nyt osaamme jo varautua.

Mäntsälän kaupat ja apteekit ovat ostaneet varastoon jo valmiiksi kasvomaskeja, vaikka mitään virallista suositusta ei oltu vielä annettu. Osataan jo ennakoida ja hieman panikoida etukäteen, jotta varotoimenpiteiden alkaessa ei tarvitse hätiköidä matti myöhäisenä. Jos jokainen käyttää maskia, niin suojaamme itsemme lisäksi myös toisiamme.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu