Pääkirjoitus: Kulttuuriteko Mäntsälästä?

Vuoden uusmaalainen kulttuuriteko myönnetään tänä vuonna toista kertaa. Viime vuonna sen sai Aira Samulin monipuolisesta toiminnastaan.

Palkinto myönnetään uutta luoneelle, eettisesti kestäviä arvoja vahvistaneelle, yleistä ihastusta herättäneelle, yhteiskunnallista positiivista toimintaa herättäneelle, jonkun epäkohdan esiin nostaneelle ja käytäntöjä muuttaneelle teolle.

Koska valintakriteereihin on koottu kaikki mahdollinen, riittänee, että vuoden teko täyttää osan kriteereistä.

Voisiko maakunnallinen teko olla Mäntsälästä? Onko täällä luotu jotain maakunnallisesti merkittävää uutta kulttuuria?

Kirkonkylällä ei tarvitse kauan kulkea huomatakseen, että on kyllä. Keskellä kylää on pelastettu hyhmäiseen kuntoon päässyt vanha meijeri sekä sikala tuholta. Niihin on kunnostettu paitsi hotelli myös kulttuuritila, jota käyttävät niin kuvataide-, teatteri- kuin musiikkiväki.

Upeaksi kunnostetun kulttuurimeijerin viereen on tulossa kirjailijaporukan ylläpitämä viinatislaamo. Kulttuuria tämäkin. Eikä tässä vielä kaikki. Samalle tontille on noussut kaksisalinen nykyaikainen elokuvateatteri. Väkisin tulee mieleen, että onko tullut liikaa helmiä mäntsäläläisille, mutta ei.

Olisiko tässä aineksia ehdotukseksi? Heikko kohta on se, että teon pitäisi olla maakunnallinen. Mäntsälän elokuvateatteri ja kulttuurimeijeri ovat siinä rajoilla. Ne ovat vahvasti paikallisia, mutta vähintään ylikunnallisia, sillä pienemmistä naapurikunnista tullaan kyllä Mäntsälään elokuviin.

Elokuvateatteria pitävä Storyhillin yrittäjäpariskunta Taina ja Kaj Itämäki ovat kuitenkin malliesimerkki uusmaalaisesta kulttuuritoiminnasta. He ovat tuoneet elokuvia sellaisiin paikkoihin, joissa niitä ei niin helposti näe. Itämäet pyörittävät elokuvanäytöksiä Mäntsälän lisäksi Sipoossa, Keravalla ja Helsingin Vuosaaressa.

He suhtautuvat elokuviin intohimolla. Tarjolla on niin uutuuselokuvia kuin oopperaa, rock-konsertteja ja elokuvaväen vierailuja. Ohjaajia ja näyttelijöitä. Kuka laittaa paperin vetämään?

Kommentoi