Koulukyydit järjestetään eriarvoisesti

Soile Anttila

Mäntsälä

Mäntsälänkin perukoilla sijaitsee Maitoisten kylä, joka on jakautunut sekä Hausjärven että Mäntsälän puolelle.

Hausjärven kouluihin lapset haetaan omasta kylästä omien yksityisteiden päistä tai jopa lähempää. Mäntsälän kunnan kouluun Sälinkäälle Maitoisten lapset taas haetaan kunnan noutopisteeltä Olkisten kylästä.

Näin ollen esimerkiksi Maitosilla asuvan yhden perheen lapsista vanhempi haetaan oman talon ikkunan alta kouluun Hausjärvelle, kun taas nuoremman lapsen koulukyydin noutopiste Sälinkään koululle on naapurikylässä 3,5 kilometrin päässä, jonne matka vie Elyn hoitamaa kylän läpikulkutietä pitkin.

Reitti pysäkille on pimeä, mutkainen ja tietä hoidetaan heikosti. Erityisesti tien talviauraus hoidetaan myöhään ja liian harvoin niin, että tien pinta puuroutuu vaaralliseksi.

Edellä mainittu perhe asuu Mäntsälän puolella ja Mäntsälän kunta maksaa näiden molempien lasten sekä monien muiden mäntsäläläisten lasten koulukyydin Hausjärvelle.

Lapsi, joka ei terveyssyistä kykene käymään koulua Hausjärvellä, saa nyt kyseenalaista kohtelua kotikuntansa Mäntsälän toimesta. Koulunkäyntiä ole järjestetty tasa-arvoisesti muiden lasten kanssa.

Yhdenvertaisuuslain (6 §) mukaan koulutuksen järjestäjän on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan sekä ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi.

Mäntsälän kunnan on se nyt tehtävä ja siirrettävä jokaisen lapsen noutopiste omaan kylään.

Toivon sydämestäni inhimillisyyttä kunnan koulukyytipolitiikkaan.

Jos lukijat ovat samaa mieltä, toivon pikaisia allekirjoituksia vetoomukseen, joka löytyy osoitteesta: https://www.adressit.com/koulumatkat_inhimillisiksi_ja_yhdenvertaisiksi_mantsalassa_-_vetoomus_kunnan_sivistysjohtajalle_kasvatus-_ja_sivistyspalveluihin_seka_sivistys-_ja_kasvatuslautakunnalle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu