Pääkirjoitus: Siivoa omat jälkesi, kiitos

Roskaaminen voi vaikuttaa yksittäisenä tekona harmittomalta, mutta jos jokainen ajattelisi karkkipaperi kädessään aina samalla tavalla, niin hautautuisimme pian roskavuorien alle.

Tavallaan olemmekin jo hautautuneet tai ainakin ehdollistuneet roskien ja etenkin muovin ehdoille. Turun Yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos teki jo kaksi vuotta sitten havainnon, että mikromuovia on jo vesistössä ja jopa hengitysilmassa. Pieni palanen mikromuovia voi tuntua yhtä harmittomalta kuin yhden karkkipaperin viskaaminen auton ikkunasta ojan penkereelle, mutta kun kyse ei ole enää yhdestä muovinsirusta tai karkkipaperista.

Taustalla on aina piittaamattomuus muiden oikeudesta puhtaaseen luontoon ja kaupunkitilaan. Ihminen menettää kaikki vastuullisuuden siteet sillä hetkellä, kun hän heittää karkkipaperin puistoon tai kuskaa jätekuorman lähimetsään. Kuten tässäkin lehdessä kerrottiin, jää sotkun siivoaminen ja laskun maksaminen aina epäreilusti jonkun toisen harteille.

Suomi on kierrättämisen ja kiertotalouden kärkimaita, mutta roskaaminen on silti aivan liian helppoa. Rikosoikeudessa on käytetty ankarampia rangaistuksia pelotevaikutuksen maksimoimiseksi sellaisissa rikoksissa, joiden tekeminen on helppoa niin teknisesti kuin moraalisesti. Esimerkiksi Singaporessa jo ensimmäisestä roskaamisesta rapsahtaa 300 dollarin sakot ja jatkuva roskien viljely voi tuoda jo linnatuomion. Toimisiko tämä Suomessa?

Toivottavasti näin dramaattisiin toimiin ei tarvitse ryhtyä, vaikka jotain täytyy silti tehdä. Ympäröivä luonto ei ole samanaikaisesti ehtymätön resurssivarasto ja kaatopaikka, vaan tasapainoinen systeemi, joka voidaan ajaa raiteiltaan.

Olisi siis suotavaa, jos ympäristötietoisuus iskostettaisiin jokaisen mieliin niin, että sanonta ”minkä taakseen jättää, sen edestään löytää” konkretisoituisi vain, kun yksilö kohtaa omat tekonsa, eikä niin, että kaikkien on osallistuttava talkoilla muiden sotkujen selvittämiseen.

Otetaan siis ainakin me täällä Mäntsälässä se kotona opetettu käsky tosissaan, eli: siivoa omat jälkesi, kiitos.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu