Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kesäapulaisten valtakunta

Viimeistään juhannuksen jälkeen siirryttiin Mäntsälässä ja muuallakin Suomessa taas kesätyöntekijöiden valtakaudelle. Kokemattoman kesätyöntekijän kanssa toimiminen voi joskus olla stressaavaa, mutta on hyvä muistaa, että usealle nuorelle kyseessä voi olla ensimmäinen työpaikka.

Tänä kesänä töiden löytäminen ja saaminen on ollut edellisvuosia vaikeampaa. Koronakriisin pitkittyessä useampi yritys ja työnantaja supisti toimintaansa merkittävästi, joka taas aloitti lomautusten aallon. Mäntsälän kunta otti tavalliseen tapaan nuoria kesätöihin, mutta vähemmän kuin edellisinä vuosina.

Nuoret olivat silti yhtä innokkaita hakemaan töitä kuin edellisinäkin vuosina. TAT nuorten tulevaisuusraportin mukaan 65 prosenttia yläkoululaisista aikoi hakea kesätöitä ja yhdeksäsluokkalaisista peräti 76 prosenttia halusi löytää itselleen kesätyön.

Kun vertailee keskenään avoimien työpaikkojen ja työhalukkaiden nuorten määriä, on vaikea nähdä nuoria stereotyyppisesti laiskoina ja pilalle hemmoteltuina, jotka eivät vain ota itseään niskasta kiinni ja mene kesätöihin. Ei töihin nykyään vain mennä.

Haastattelemani paikalliset nuoret kokivat olleensa jollain tapaa onnekkaita kun he saivat kesätöitä, ja suurin anti töistä heille tuntuikin olevan mahdollisuus saada tulevaisuuden kannalta arvokasta työkokemusta. Raha oli vasta toissijainen motivaattori.

Sen vuoksi ehdotankin, että ei olla kesätyöläisille liian ankaria. Olet sitten esimies, työkaveri tai asiakas, niin pyritään olemaan suopeita ensikertalaisten virheitä kohtaan. Sattuuhan sitä. Ensimmäinen työpaikka on aina ensimmäinen ja negatiiviset kokemukset työelämästä voivat vaikuttaa asenteissa vielä pitkään kesän jälkeen.

Kesäsijaiset pitävät kuitenkin hommat kasassa sen aikaa, kun vakituinen väki nauttii ansaitusti lomistaan. Mäntsälässäkin puistot pysyvät siistinä, kaupan hyllyt täytettynä ja asiakkaat saavat palvelua entiseen malliin, vaikka keltanokat ottavatkin vasta ensimmäisiä askeleitaan työelämässä.

Jesse Helminen

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja