Jukka Lyytinen
Kesäkuun loppu 2020. Mäntsälän keskustassa tehdyn kauppareissun jälkeen kotona. Ostokset nopeasti kaappeihin: ensin pakastimeen ja jääkaappiin, sitten loput muualle.
Seuraavana päivänä jääkaapista kanat esille ja saman tien paistinpannulle. Mutta jokin mättää… Se on tuo haju! Marinoimattomat kanasuikaleet haisevat aivan järkyttäville.
Koko perhe on kuorossa huutamassa, että vie se äkkiä pois talosta. Kaikki ikkunat ja ovet auki. Tuuletus hälventää kuvottavan hajun.
Tehdään sitten jotain muuta ruokaa. Ja pidetään ehkä kanaruuista vähän taukoa…
Kylmäketju katkesi. Lopputulos oli pahaksi mennyt, syömäkelvoton ruoka-aines.
Ruokamyrkytykset on hyvä ottaa tosissaan.
Kylmäketju on yksi oleellisimmista asioista ruuan turvallisuuden kannalta. Elintarvikkeen lämpötila on pidettävä tarpeeksi alhaisena koko matkan ajan: valmistuspaikasta kauppaan ja kaupasta ostajan jääkaappiin.
Joskus moka tapahtuu kuluttajan yrittäessä toimittaa tuote kaupan jääkaapista omaan kotiin.
Jos kaupassa on pitkä jono, ehtii jäätelö kummasti notkistua odottaessa kassalle pääsyä. Ostosten pakkaaminenkin kassan jälkeen voi lapsiperheessä olla aikamoinen urakka. Aikaa menee.
Parkkihallissa ostokset nostetaan autoon ja viedään ostoskärry pois. Sitten autoillaan kotiin.
En siis tiedä missä kohtaa minun tapauksessani kylmäketju katkesi. Kaupan kylmäosasto oli kaiketi riittävän kylmä, vaikka täytyy sanoa, että joskus sielläkin maitopurkit tuntuvat melkein kädenlämpöisiltä.
Tässä maailmassa ei jokaisesta asiasta kannata säikähtää, mutta ruokamyrkytykset on hyvä ottaa tosissaan.
Jos lämpötila nousee muutamankin asteen, mikrobit kasvavat eksponentiaalisesti. Mikrobit hajottavat ruokaa itselleen ja tunkevat ruokaan oman aineenvaihduntansa tuotteita ja lopulta pilaavat ruuan.
Kylmälaukku on mökkeilijöille ja kaikille muillekin iät ja ajat ollut yksi hyvä konsti pitää ostokset ainakin jonkin aikaa viileinä. Näin välttyy varmemmin erikoisilta elämyksiltä.
Kirjoittaja on Rakennus-tiedon tietopalvelujohtaja.