Pääkirjoitus: Harrastusputki ei saisi katketa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vuonna 2018 teettämän kyselyn mukaan suurin syy sille, miksi nuoret lopettavat liikuntaharrastuksen on kaverisuhteiden katkeaminen. Siksi on erityisen hienoa, että tänä vuonna viisi vuotta täyttävä FC Kapina sai kipinän perustamiselleen nimenomaan vanhan peliporukan uudelleen kokoamisesta.

Jalkapallo ja muut joukkuelajit on pohjimmiltaan aina meille ihmisille tyypillistä sosiaalista toimintaa. Itse asia eli pelaaminen ei ole välttämättä niin houkuttelevaa, ellei sitä pääse tekemään hyvässä ympäristössä ja kavereiden seurassa. Joukkuehenki ei ole samanlainen kuvitteellinen satuolento kuin metsänhenki.

Kavereiden esimerkki ja kannustus vaikuttavat urheiluharrastuksen aloittamiseen ja hyvä joukkuehenki ja harrastusryhmässä olevat kaverit vaikuttavat motivaatioon jatkaa harrastusta. Eivätkä nämä ole pieniä juttuja, vaan vaikuttavat erittäin myönteisesti nuorten henkiseen hyvinvointiin. Valtaosa urheilua harrastavista lapsista kokee vuorovaikutussuhteet harrastuksessa myönteisinä. Kyselytutkimuksen tuloksissa mainitaan, että liikuntaa ja urheilua harrastavista lapsista ja nuorista 91 prosenttia kokee, että harrastus tuottaa iloa ja onnistumisen kokemuksia ja 84 prosenttia pitää oman harrastusryhmän ilmapiiriä hyvänä.

Tämän vuoksi on tärkeää, että paikkakunnalla olisi mahdollista harrastaa erilaisia lajeja erilaisissa ryhmissä. Kilpailu ei välttämättä sovi kaikille, sillä kuten edellä mainittiin; monelle harrastus on tärkeä nimenomaan kaverisuhteiden ylläpidossa. Kaverisuhteiden katkeaminen esimerkiksi joukkueen lopettaessa katkaisee lapsena aloitetun liikuntaharrastuksen, vaikka motivaatiota jatkamiselle olisi.

Siksi onkin suotavaa, että on olemassa niitä neuvokkaita ja oma-aloitteisia ihmisiä, jotka ottavat asian hoitaakseen ja ehdottavat vaikka joukkueen perustamista. Hyvin usein voi olla niin, että joku odottaa juuri sitä kutsua, että pääsisi taas pelaamaan kavereiden kanssa.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pekka Vasalalle nimikkokilpailu
 2. Hevosavusteista hyvinvointia – apua vaikka itseluottamuksen vahvistamiseen
 3. Vainion Teurastamo Oy kokonaan Henri Vainiolle
 4. Jukka Lyytisen kolumni: Että näin…
 5. Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi
 6. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 7. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 8. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 9. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 10. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 11. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 12. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 13. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna

Näytä lisää