Pääkirjoitus: Harrastusputki ei saisi katketa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vuonna 2018 teettämän kyselyn mukaan suurin syy sille, miksi nuoret lopettavat liikuntaharrastuksen on kaverisuhteiden katkeaminen. Siksi on erityisen hienoa, että tänä vuonna viisi vuotta täyttävä FC Kapina sai kipinän perustamiselleen nimenomaan vanhan peliporukan uudelleen kokoamisesta.

Jalkapallo ja muut joukkuelajit on pohjimmiltaan aina meille ihmisille tyypillistä sosiaalista toimintaa. Itse asia eli pelaaminen ei ole välttämättä niin houkuttelevaa, ellei sitä pääse tekemään hyvässä ympäristössä ja kavereiden seurassa. Joukkuehenki ei ole samanlainen kuvitteellinen satuolento kuin metsänhenki.

Kavereiden esimerkki ja kannustus vaikuttavat urheiluharrastuksen aloittamiseen ja hyvä joukkuehenki ja harrastusryhmässä olevat kaverit vaikuttavat motivaatioon jatkaa harrastusta. Eivätkä nämä ole pieniä juttuja, vaan vaikuttavat erittäin myönteisesti nuorten henkiseen hyvinvointiin. Valtaosa urheilua harrastavista lapsista kokee vuorovaikutussuhteet harrastuksessa myönteisinä. Kyselytutkimuksen tuloksissa mainitaan, että liikuntaa ja urheilua harrastavista lapsista ja nuorista 91 prosenttia kokee, että harrastus tuottaa iloa ja onnistumisen kokemuksia ja 84 prosenttia pitää oman harrastusryhmän ilmapiiriä hyvänä.

Tämän vuoksi on tärkeää, että paikkakunnalla olisi mahdollista harrastaa erilaisia lajeja erilaisissa ryhmissä. Kilpailu ei välttämättä sovi kaikille, sillä kuten edellä mainittiin; monelle harrastus on tärkeä nimenomaan kaverisuhteiden ylläpidossa. Kaverisuhteiden katkeaminen esimerkiksi joukkueen lopettaessa katkaisee lapsena aloitetun liikuntaharrastuksen, vaikka motivaatiota jatkamiselle olisi.

Siksi onkin suotavaa, että on olemassa niitä neuvokkaita ja oma-aloitteisia ihmisiä, jotka ottavat asian hoitaakseen ja ehdottavat vaikka joukkueen perustamista. Hyvin usein voi olla niin, että joku odottaa juuri sitä kutsua, että pääsisi taas pelaamaan kavereiden kanssa.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu