Pääkirjoitus: Yritykset ovat osa yhteisöä

Yrityksillä on yhteiskunnallisen vaikuttavuutensa kanssa usein hyvin kaksijakoiset suhteet. Koronakriisi on osoittanut, kuinka yrityksien ahdinko heijastuu koko yhteiskunnan kestävyyteen. Jokaisen talousvaikeuksien vuoksi kaatuvan yrityksen takana on tyhjän päälle jäävät ihmiset ja menetetyt verotulot ja sitä myöten kolhu julkiseen talouteen.

Tämän vuoksi Mäntsälässäkin tehdään ahkerasti töitä sen eteen, että uusilla ja nykyisillä yrityksillä olisi mahdollisimman hyvät valmiudet menestyä ja kasvaa omassa kunnassaan. Tässä lehdessäkin esitelty opinnäytetyö on esimerkki siitä, kuinka yrittäjien toiveista halutaan olla kartalla. Mäntsälä ei ole tietenkään tämän suunnitelman kanssa aivan yksin, sillä jokainen talousvaikeuksien kanssa painiva kunta ottaisi mielellään alueelleen hyvin menestyvän ja työllistävän yhtiön.

Pitää kuitenkin muistaa, että yritysten ja yhtiöiden takana on myös hyvinä aikoina ne samat ihmiset, jotka huonoina hetkinä tarvitsevat tukea. Yritykset eivät ole yhteiskunnallisena tekijänä vain tuettavien puolella, vaan vaikuttavuutensa myötä yhteiskunnan suuntaa ja ilmapiiriä muovaavia toimijoita. Suuret yhtiöt, kuten Google ja Facebook ovat jo siinä asemassa, että ne eivät voi enää olla välittämättä omasta panoksestaan niin politiikan, kuin psykologiankin tasolla.

Mäntsälän kokoisessa kunnassa ei välttämättä puhuta saman mittakaavan vaikutuksesta, mutta kuntalaiset varmasti arvostavat, jos yritykset osoittavat saamansa avun jälkeen itse sitoutuvansa paikkakunnan yhteisön jäseneksi.

Kaikkein toimivinta on, jos tuo symbioosi kannustaisi myös yrityksiä olemaan valmiita panostamaan oman alueensa elinvoimaisuuteen, ja että yritykset ymmärtäisivät oman roolinsa yhteisön osana. Esimerkiksi pakkausvalmistaja Ballin lanseeraama hyväntekeväisyyskampanja on oikeanlainen kädenojennus lähiseudun asukkaille. Useassa maassa toimiva yritys päätti ohjata lahjoituksensa sinne, missä sillä on toimipaikkoja ja sinne, missä yritys on itsekin ollut joskus saamapuolella. Parhaimmillaan yritykset eivät ole vain taloudellinen toimija, vaan kiinteä osa paikallisyhteisöä.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten kesätoimittaja

Kommentoi