Jukka Lyytisen kolumni: Kesämökkien renessanssi

Jukka Lyytinen

Mökkikauppa käy kuumana. Kun korona on vähentänyt mahdollisuuksia matkustaa ulkomaille, ovat kotimaan kesämökit alkaneet kiehtoa.

Mökkiostot kiihtyivät kevään aikana. Vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana on Uudellamaalla tehty 60 prosenttia enemmän mökkihankintoja kuin vuosi sitten. Joillakin paikkakunnilla kauppa on tuplaantunut.

Hinnatkin ovat nousseet. Sijainti ja kunto ovat edelleen ne taikasanat, joiden perusteella mökistä kiinnostutaan tai ei kiinnostuta.

Kuivan maan mökki kaukana palveluista on tehokas ostajankarkoitin. Siihen jos vielä mainitsee asunnon olevan ”remontoijan unelma”, niin myyntiin tarvitaan hyvää onneakin.

Mökin ostamiseen ovat pinkaisseet erityisesti lapsiperheet ja keski-ikäiset pariskunnat, joiden lapset ovat muuttaneet pois.

Korona toi mukanaan etätöitä. Tästäkin syystä vähän kuin työpaikaksi muuttuneesta kodista on haluttu päästä pois.

Itse katselen kesämökkien renessanssia rauhallisin tuntein. Myös meidän, Mäntsälän maaseudulla sijaitsevasta, omakotitalostamme on tullut etätyön valtakunta. Tosin se oli sitä miniversiona jo ennen koronaakin. Aiemmin tein töitä kotona yhden päivän viikossa. Maaliskuun puolenvälin jälkeen olen tehnyt kaikki työni kotoa käsin. Teams-palavereita on ollut todellakin riittämiin, noin 30 tuntia viikossa…

Jos asuisimme kerrostalossa, voisin hyvin kuvitella itsenikin haikailevan mökille, pois kotoa tuulettumaan.

Lähitulevaisuudessa ulkomaanmatkailu epäilemättä vähenee, ei ehkä radikaalisti, mutta hiukan kuitenkin.

Suomalaiset hakevat lomanviettopaikkoja kotimaasta. Se on hyvä juttu.

Mitä enemmän me suomalaiset kulutamme rahojamme omassa maassamme, sen parempi. Siinä mielessä mökkikauppakin buustaa omalta pieneltä osaltaan koko kansantalouttamme.

Mutta.

Koronakolikon kääntöpuolella on talouden romahdus konkursseineen, irtisanomisineen ja lomautuksineen.

Näissä ikävissä tilanteissa harva pystyy miettimään mökin hankintaa, lomamatkaa tai juuri mitään ylimääräistä kuluttamista.

Kirjoittaja on Rakennus-tiedon tietopalvelujohtaja.

Kommentoi