Pääkirjoitus: Aina ei voi olosuhteitaan valita, mutta asenteen voi

Koronaviruksesta on varmasti kerrottu jo kaikki oleellinen ja hieman aiheen vierestäkin, mutta viruksen myötä ollaan herätty siihen, kuinka erilaisissa tilanteissa ihmiset voivat elää toisiinsa nähden.

Mäntsälän kokoisessakin kunnassa poikkeusolot ovat vaikuttaneet eri ihmisryhmiin eri tavoin. Toiselle uusi tilanne on ollut taloudellinen katastrofi, kun taas naapurille kriisi on voinut poikia aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Esimerkiksi Mäntsälässäkin kouluihin palattiin täysin eri lähtökohdista; osa etäopetuksesta hyötyneenä ja jotkut vielä rytmiään hakien. Ehnroosin koululla kohdattiin vielä kaksinkertaiset poikkeusolot, kun viruksen torjumiseen tähtäävien keinojen lisäksi viereisellä työmaalla paalutuskoneet nakuttivat äänekkäästi ja tasaisen rytmikkäästi uuden koulun perustuksia.

Silti kouluun palaaminen on kaikkien iloksi onnistunut erittäin hyvin ja toimintasuunnitelmat ovat jo valmiina tulevaa syksyä varten. Iso kiitos tästä kuuluu opettajille ja koulun henkilöstölle, joiden tehtävänä on huolehtia oppilaiden yhdenvertaisuudesta ja ettei yksikään oppilas jää ilman kaipaamaansa opetusta. Myös oppilaat ja henkilökunta olivat ottaneet uuden tilanteen hyvin vastaan, eikä erityissääntöjä vastaan pokkuroitu turhan päälle. Läpikäymämme kriisi on varmasti luonut erityistä yhteenkuuluvuuden tunnetta, sillä olosuhteiden vuoksi olemme olleet tavallaan kaikki samassa veneessä ja vain omalla myönteisellä toiminnalla voi vaikuttaa yhteiseen mielialaan.

Kriisi tulee kuitenkin päättymään joskus ja on aika palata taas normaaliin päiväjärjestykseen, mitä se sitten ikinä tulee olemaankaan. Silloin olisi hyvä muistaa, että joidenkin ”poikkeusolot” jatkuvat toisenlaisten haasteiden edessä. Elämä tuo joskus eteen yllättäviäkin ongelmia ja silloin olisi ensiarvoisen tärkeää olla empaattinen juuri niitä epäonnisia kohtaan, joiden kohdalle sadepilvet tuntuvat osuvan muita useammin.

Olosuhteitaan ei voi aina valita ja stoalaisten filosofien ajatusten mukaisesti kannattaakin keskittyä siihen mitä voi itse hallita, eli kuinka voisin olla juuri itse se tekijä, joka helpottaa niin omaa kuin muidenkin elämää.

Kirjoittaja on kesätoimittaja.

Kommentoi