Katri Heinmurron kolumni:Jatkuvathan striimaukset kirkosta?

Katri Heinmurto

Palmusunnuntain jumalanpalvelus oli elämäni tiukimpia kirkkohetkiä. Ei yhtä tiukka kuin edellispäivä, jolloin äitini siunattiin koronan takia ilman saattojoukkoa, mutta melkein.

Pois nukkuneiden puolesta rukoiltiin kotikirkossani, mutta ovet olivat säpissä, ja kirkkoherra ilmoitti ykskantaan, ettei niitä avata poikkeustapauksessakaan edes yhdelle perheelle.

Rukous nimineen piti kuunnella netistä. Teknisesti helppoa, mutta henkinen kynnys oli kuin Jerikon muuri. Tuntuuko etäkirkko kirkolta, tällaisessa tilanteessa?

Yllätyksekseni kyllä. Miksi jumalanpalveluksia striimataan vasta nyt? Olisipa näitä ollut äitini loppuviikkoina, kun hän ei aina enää jaksanut lähteä kirkkoon. Eikä vain äiti. Meillä − ja monessa perheessä − oltaisiin kirkossa liki joka pyhä, kun ei tarvitsisi tälläytyä ”liikenteeseen” vaan jumalanpalvelukseen voisi osallistua kotoa, metsästä tai vaikka uimahallin pukuhuoneesta. Tulisi vierailtua uusissa kirkoissakin!

Eiväthän nämä vain lopu, eiväthän? Äkkiä viestiä kirkkoherralle ja seurakunnan viestintäryhmälle, jonka jäsen olen.

Striimaus lisäisi osallistumista, vaikka pelkona voi olla netin vievän loputkin uskolliset. Itse en siihen usko. Ne, jotka helposti pääsevät paikalle, käynevät kirkossa entiseen tapaan.

Ne, joiden on vaikea liikkua iän, sairauden, kehnojen kulkuyhteyksien tai vaikka ”lapsiperhehärdellin” takia, kävisivät luultavasti yhtä tiuhaan kuin ennenkin, mutta lisäksi silloin, kun lähteminen vaatisi liikaa.

Ikäihmisiä diakoniatyö voisi opastaa älylaitteiden käyttöön, mistä olisi muutenkin iloa.

Parhaimmillaan etätilaisuuksiin osallistuisi moni sellainen, joka ei paikan päälle ehdi, kehtaa tai saa aikaiseksi tulla. Juuri se passiiviporukka, jota seurakuntien pitäisi houkutella mukaan, ja josta monella on vanhentunut mielikuva kirkosta.

Tilastotkin tukevat jatkoa. Mäntsälän seurakunnassa suoran lähetyksen katsojia on ollut keskimäärin 80−90 ja todellisia katsojia yli sata, koska monesti useampi katsoo samaa lähetystä.

Yksittäiset katselukäynnit mukaan lukien katseluja on noin 200. Tavalliseen jumalanpalvelukseen osallistuu keskimääräinen puolet vähemmän.

Mitä siis korona-ajasta opimme? Tule sellaisena kuin olet − kirkkoon tai nettikirkkoon − armon saat kaupan päälle!

Kirjoittaja on Mäntsälän seurakunnan viestintä- ja jumalanpalvelustyöryhmäläinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Tuomioistuimissa peruttu jo noin 5000 istuntoa – Pihla Keto-Huovinen: Jutturuuhka tulossa ja jo ennestään pitkät käsittelyajat venyvät
 2. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 3. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 4. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 5. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 6. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 7. Risteyskolari Mäntsälässä – kuljettajat hakeutuivat jatkotutkimuksiin omin avuin
 8. Keusoten puhelinpalvelussa teknisiä ongelmia – palvelukatkoksia ja puheluiden ruuhkautumista
 9. Työttömyys nousi Mäntsälässä jo lähes 12%:iin
 10. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan
 11. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 12. Vuokrapakettiauto leimahti tuleen kesken ajon Lahden moottoritiellä
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 15. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti

Näytä lisää