Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Aihetta iloon

Tanja-Elina Niemi

Mäntsälä on nostanut profiiliaan, kirjoitti tunnettu keravalaispoliitikko Facebook-päivityksessään piipahdettuaan kunnassa päiväretkellä ja nähtyään, kuinka Mäntsälä on kaivanut joen esiin pensaiden ja pusikoiden alta, tehnyt puistoja ja ”vihernostoja”. Katinhännän mutka oli ollut oikein elämys.

Niin se onkin. Monen muun mäntsäläläisen tavoin iloitsen Mäntsälänjoen-varren kunnostamisesta ja tuntuu hyvältä, kun ulkopaikkakuntalaisetkin tehdyn työn noteeraavat. Ennen kaikkea se on kuitenkin mäntsäläläisten hyvinvoinnille tärkeä asia. Joki ei ehkä edelleenkään houkuttele uimaan – vaikka vesi on uimakelpoiseksi aiemmin todettu – mutta sen vesi solisee elähdyttävästi esimerkiksi Seurojentalon sillan luona. Vesilinnut, sorsat ja telkät, lipuvat vedessä ja piristävät ulkoilijan päivää. Joenvartta pitkin saa tehtyä pitkän lenkin ja kuntoportaatkin löytyvät Leppäniemen läheisyydestä. Näyttää, että reitin teko vielä jatkuu Leppäniemessä ja Koskenrannassa. Hienoa, että puistojaosto on saanut resurssit tähän.

Jos vielä visioisi, voisi sillat kunnostaa ja rakentaa entistä näyttävimmiksi – vaikkapa romanttisiksi kaarisilloiksi. Ehkä siltaprojekti onkin tulevaisuuden ohjelmassa. Esimerkiksi pioneerien rakentama silta Valkamanpellolla on kestänyt hyvin, mutta kaipaako se jo kunnostusta? Kirkonmäelle johtavalla kevyenliikenteen puusillalla on outo, kohoumalla oleva paikkaus, jonka turvallisuutta on tullut mietittyä. Koiran ulkoiluttajille on kakkapusseja tarjolla ja lemmikkien jätöksiä pääsääntöisesti korjataan hyvin. Ehkä roskiksia voisi olla enemmän.

Iloitaan ja nautitaan, mutta nyt ei pidä pysähtyä, kun on alkuun päästy. Kirkonkylän laajan alueen viihtyvyyteen vaikuttaa merkittävästi moottoritiestä aiheutuva melu. Nykyinen matala meluaita ei estä tarpeeksi – jos lainkaan. Toivottavasti muistettaisiin pitää tätäkin asiaa esillä ja melulle saataisiin parempi este.

Maailman ympäristöpäivää vietetään 5. kesäkuuta. Tänä keväänä ympäristön merkitys on ollut erityisen tärkeä: moni on etsiytynyt luontoon, koska koronapandemian aikana muut houkutukset ja kiireet ovat jääneet.