Pääkirjoitus: Kevät etenee

Pasi Huuhtanen

Välillä voi tulla lunta tupaan, mutta valoa kohti mennään.

Valon pilkahduksia näkyy koronatilanteessakin, vaikka ikävimmät ajat ovat useimpien ennusteiden mukaan vasta edessä. Ikävyys tarkoittaa sekä uusia tautiaaltoja, sairastumisia ja kuolemia että taloudellista kurimusta.

Valonpilkahduksia ovat asteittaiset paluut . Sanan merkitys on kuitenkin muuttunut niin kotona, työpaikoilla, kaduilla kuin kouluilla.

Käyttäytymisen tavat muuttuvat tällä viikolla alkavilla kouluilla entistä tarkemmiksi käsienpesun, syömisen, kontaktien ja opiskelun suhteen. Lapset oppivat pesemään käsiään vähintään 20 kertaa päivässä elleivät ole jo oppineet. Pian he ohjaavat tähän myös aikuisia.

Vaikka kouluissa ei tarkkoja turvavälejä pidetäkään, fyysistä kontaktia vältellään. Tämän vastapainona henkistä läheisyyttä yritetään luoda pitkin kevättä. Suuri osa kevään lähiopetuksen arjesta kuluu läheisyyteen. Siihen kuuluu sekin, että opettajat selvittelevät yhdessä lasten kanssa, miten kevät on sujunut. Ei pelkästään oppimisen suhteen, tärkeää sekin, mutta jaksamisen ja viitsimisen suhteen myös.

Monissa kodeissa lienee tapahtunut hetkittäistä sakkaamista. Huoltajilla on ollut omat työnsä, että tai lähi, ja lapset ovat uppoutuneet parhaaksi katsomansa harrastuksen pariin. Se on saattanut olla vaikka viiden tunnin jakso Fortnitea. Moni lapsi on oppinut kuluaineiden lisäksi pelimaailman saloja. Koulupäivän pituus lienee lähes kaikilla pienentynyt ja aikaa vaikka pelaamiseen on ollut enemmän. Myös sen takia, että joukkueharrastaminen on ollut tauolla.

Kirjaston lainauksen aukeaminen lisää tekemisen mahdollisuuksia lukemisen suuntaan. Tervetullutta paitsi lapsille myös aikuisille.

Valtioneuvoston rajoituksia höllentävät linjaukset merkitsevät sitä, että kunnan suunnittelemat lomautukset perutaan. Kirjaston väki on enemmän kuin tarpeeseen, kun lainaus on auennut. Samoin kulttuuri- ja vapaa-ajan väkeä tarvitaan, niin myöskin ruokahuollon työntekijöitä.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Kommentoi