Lasse Herralan kolumni Asiantuntijoista ei ole pulaa

Viime viikkoina ole miettinyt, mistä niitä asiantuntijoita oikein tulee. Selviäähän sekin, kun hieman tutkii.

Suomen työvoima on hieman yli 2,5 miljoonaa. Tilastokeskuksen mukaan tuosta määrästä on asiantuntijoita yli 800 000 eli noin 31 prosenttia.

Mäntsälän työvoiman koko on muutama kymmenen yli 10 000 henkeä. Samassa suhteessa kuin koko valtakunnassa mäntsäläläisiä asiantuntijoita olisi yli 3 000. Iso määrä! Missä he kaikki ovat?

Tuttavapiirissäni ja näitä tarinoita kirjoittaessani kukaan ei ole esittäytynyt asiantuntijaksi.

Asiantuntijalla on muita selvästi perusteellisemmat ja laajemmat tiedot joltakin alalta.

Lisäksi hän pystyy tunnistamaan ongelmia ja ratkaisemaan niitä tehokkaasti. Osaamiseen kuuluu myös löytää olennaiset asiat suuresta määrästä tietoa.

Diktatuurissa tiedonvälitys on harvojen käsissä.

Näillä perusteilla lähes jokainen on asiantuntija, omassa työssään. Uskon, että kokemus lisää asiantuntijuutta. Jakaisin niukasti asiantuntija-tittelin käyttöä.

Media herkuttelee erilaisilla asiantuntijoilla, joista osaa kutsuisin ns. asiantuntijoiksi. Mielellään hankitaan haastateltavaksi henkilö, joka osaa olla poikkiteloin.

Näin saadaan tajunnan räväyttävät otsikot.

Mitä enemmän klikkauksia, sitä enemmän lukijoita. Mitä enemmän lukijoita, sitä useampi mainos luetaan.

Liiallinen asiantuntijuus johtaa ristiriitoihin. Paljon puhutussa koronassa osa asiantuntijoista käyttäisi maskeja, osa ei.

Jonkun mielestä epidemian huippu on jo saavutettu, toinen vakuuttaa sen tulevan vasta syksyllä, ehkäpä ensi vuonna.

Toiset laittavat lapset kouluun, kolmannet ei. Korona leviää toisten mukaan pisarateitse, joku väittää, ettei yhtään aerosolina saatua tartuntaa ole todettu.

Mihin uskoa? Demokratiaan kuuluu, että kansalaisille tuotetaan erilaista tietoa, usein jopa ristiriitaista. Diktatuurissa tiedonvälitys on harvojen käsissä.

Kansalaisen on vaikea hahmottaa, kuka on ihan oikea asiantuntija, kuka puhuu lämpimikseen.

Erityisen suuren kysymysmerkin laitan sille, että asiantuntija kärjistää vain päästäkseen julkisuuteen. Esimerkkejä löytyy!

Kirjoittaja on opetusneuvos.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut