Lukijalta: Oppilaaksioton päivittämistä tarvitaan Mäntsälässä edelleen

Mea Hannila-Niemelä

Oppilaaksioton kriteerit ovat olleet lehden palstoilla nyt viimeisinä viikkoina esillä. Näkökulmansa ovat nostaneet pettyneet perheet, toimittaja pääkirjoituksessaan ja kasvatus- ja sivistyspalvelut vastauksessaan.

Oppilaaksiotto on ollut yksi asia, joista ainakin allekirjoittaneita lautakunnan jäseninä on paljon lähestytty.

19.2.2019 kokouksessaan kasvatus- ja sivistyslautakunta päätti otto-oikeusasioissa, että oppilaaksiottoprosessi päivitetään seuraavalle oppilaaksiottokaudelle.

Tässä yhteydessä keskusteltiin myös sisarusperiaatteen huomioimisesta. Toimintakaudella 2019 kriteereitä ei lautakunnan käsittelyyn tuotu.

Toissijaisen haun kriteereiden päivittäminen tuotiin kasvatus- ja sivistyslautakunnalle 14.1.2020 ja päivitys tehtiin tällöin tämän kokonaisuuden osalta.

11.2.2020 lautakunnan kokouksessa jatkettiin oppilaaksiottoon liittyvää keskustelua.

Tällöin esillä oli muun muassa uudet oppilaaksiottoalueet, joihin sivistysjohtaja oli tehnyt 22.1.2020 päätöksen, jonka mukaan alueita olisi enää kaksi; Etelä-Mäntsälä ja muu Mäntsälä.

Lautakunnassa nousi esitys otto-oikeuden käyttämisestä perusopetuksen oppilaaksiottoalueista. Huolena muun muassa lähikouluperiaatteen soveltaminen.

Otto-oikeuden käyttäminen oppilaaksiottoalueisiin liittyvissä päätöksissä oli tapahtunut lautakunnassa myös kahdesti aiemmin aikaisempina vuosina.

Esitys ei saanut tällä kertaa riittävää kannatusta ja pohjaesitys hyväksyttiin sellaisenaan.

Samassa 11.2.2020 lautakunnan kokouksessa annettiin vielä ponsiesitys siitä, että oppilaaksioton perusteet tuodaan lautakunnan käsittelyyn.

14.4.2020 lautakunnan kokouksessa jatkettiin jälleen keskustelua oppilaaksiotosta ja kriteereistä.

Tässä kokouksessa kirjattiin pöytäkirjamerkintä valmistelussa oleviin asioihin, että oppilaaksioton perusteet päivitetään syksyllä 2020.

Sisarusperuste, lähikouluperiaate ja turvalliset luokkakoot ovat allekirjoittaneiden mielestä ensiarvoisen tärkeitä kriteereitä oppilaaksiottoa toteutettaessa ja sitä uudelleen päivitettäessä.

Perheillä täytyy olla luottamus siihen, että esimerkiksi pienet sisarukset pääsevät samaan kouluun ja että lähikoulu on lähtökohtaisesti kotia lähinnä oleva koulu.

Hienoa, että tulevien ensi syksyn koulutulokkaiden oppilaaksiottoon löytyi myönteinen ja järkevä ratkaisu!

On kuitenkin todettava, että prosessi oppilaaksioton kriteereiden päivittämiseksi on ollut varsin pitkä.

Kasvatus- ja sivistyspalvelut mainitsee 29.4.2020 kirjoituksessaan, että kasvatus- ja sivistyslautakunta on päättänyt olemassa olevista oppilaaksioton kriteereistä. Totta! Lautakunnan jäsenet ovat myös toistuvasti halunneet edistää kriteereiden päivittämistä, koska ovat havainneet niissä epäkohtia.

Allekirjoittaneet toivovat, että kriteerit saadaan viimeistään nyt lautakunnan päätöksen mukaisesti uudelleen päätettäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jukka Lyytisen kolumni: Että näin…
 2. Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi
 3. MYK koosti kirjan uutisistaan – kattava kokoelma Mäntsälän yrityshistoriaa samoissa kansissa
 4. Pääkirjoitus: Kulttuuriteko Mäntsälästä?
 5. Eläimet suojiin, sillä pian kopteri pörrää Mäntsälässä
 6. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 7. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 8. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 9. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 12. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää