Pääkirjoitus: Koulujen avaus tuo turvaa

Peruskoulut avaavat ovensa koko Suomessa 14. toukokuuta. Mäntsälässä koulut avautuvat noin kahdeksi ja puoleksi viikoksi. Lukuvuosi päättyy lauantaina 31. toukokuuta.

Päätös on oikea.

Koulu on paljon muutakin kuin opetusta. Oma luokka on lapsille enemmän kuin oppimisyhteisö. Se on tuttuutta, turvaa ja rutiineja. Ja nämä ovat hyviä asioita palauttaa ennen kesälomia.

Reilun kahden viikon jakso antaa mahdollisuuden koota joukot taas yhteen. Se antaa mahdollisuuden selvittää, missä itse kukin lapsista oikeasti menee.

Onko koulua tullut käytyä etäaikana vai onko ote lipsunut? Onko muutenkin hankala elämä mennyt sivuraiteelle, kun kouluun ei ole tarvinnut mennä?

Monessa lapsiperheessä varmaan tunnistetaan ajatus hieman kaoottisesta arjesta: vanhempien etätöiden ja eri-ikäisten lasten etäkoulun käynnistä ilman kovin pitkälle järjestettyjä puitteita. Jos koulut olisivat pysyneet kiinni loppukevään, lapsille olisi tullut 20 viikon jakso ilman lähikoulua.

20 viikon jakso ilman normaalia arkea on liian pitkä muillekin kuin niille lapsille, joilla on muutenkin vaikeuksia selvitä arjessa. Se olisi etäännyttänyt liikaa koulusta, ystävistä ja normaalista elämästä.

On kummallinen ajatus, että pedagogisesti oikea ratkaisu olisi pitää kouluja kiinni 20 viikkoa yhteen putkeen. Sitä paitsi tässä yhteenkokoontumisessa on kyse ennen kaikkea psykologiasta, ei niinkään pedagogiikasta.

Lähes kahden kuukauden etäkoulujakso oli parhaimmillaan hyvä hyppäys digitaaliseen opettamiseen ja oppimiseen. Siitä on syytä tallettaa kaikki opittu. Vaikka kouluaineiden varsinaisissa sisällöissä ei oltaisi edetty ihan samaa vauhtia kuin lähiopetuksessa, lienee niin, että kahden kuukauden etäopetuksen aikana on opittu enemmän kuin tavallisesti kahdessa kuukaudessa.

Päätös koulujen avaamisesta sai perheen vapautta rakastavassa neljäsluokkalaisessa aikaan seuraavanlaisen reaktion: ”Ihan kivaa kun näkee taas kavereita”. Samalla tavalla ajattelee varmaan moni muukin lapsi.

Pasi Huuhtanen

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Kommentoi