Pääkirjoitus: Ennenkin oli epävarmaa

Vajaa viisi vuotta sitten, loppuvuonna 2015, kun suunniteltiin Mäntsälän kunnan vuoden 2016 budjettia, aikomuksena oli rakentaa vuosina 2016-2018 lujasti ja panna sitten suu säkkiä myöten kiinni. Uuden rakentaminen piti lähes pysäyttää vuoden 2018 jälkeen.

Ihan niin ei ole käynyt. Ehnroosin koulun rakentaminen on vasta alkamassa. Amandan päiväkodin laajentamista ja saneeraamista mietitään.

Vielä vuoden 2017 budjetissa molempien piti olla valmiina vuonna 2018

Vesiliikuntakeskus oli tuolloin ajateltu suunniteltavaksi vuonna 2019 ja rakennettavaksi vuosina 2020-21. Rakentamisen pitäisi siis olla käynnissä juuri nyt. No, uimahalli ei ole vielä edes kuoppa joen varressa.

Korona on tosiaan mullistanut kaiken. Kukaan viime vuoden lopulla talousarvioita tehnyt sen enempää yrityksessä kuin julkisella puolella ei voi kehuskella tietäneensä vuoden kulun. Nyt maailmalla on oikeita epävarmuustekijöitä.

Niiden vaikutukset kuntatalouteen ovat suuret. On aivan ymmärrettävää, että esimerkiksi uimahallin rakentamiseen otetaan tässä tilanteessa selkeä aikalisä. Poliittista päätöstä asiassa ei vielä ole, mutta eiköhän sellainen tule, kun koronasta päästään yli ja päättäjien ajatukset keskittyvät Mäntsälä 2026 - suunnitelmaan.

Se, mihin suuntaan maailma kääntyy on arvoitus. Sekin on mahdollista, että koronan ansiosta Mäntsälään rakennetaan joskus sellainen uimahalli, jossa on nykyistä paremmin mietitty tartuntavaaraan liittyvä turvallisuus. Se voi olla pieni kilpailuvaltti uimahallien joukossa.

Tämän hetken sosiaali-, terveys- ja taloustilanteessa ei kukaan lupaa mitään varmaa. Se on ihan oikein. Paras vallitseva käsitys on se, että tulevaisuus on hieman sumea ja sen kanssa on opittava elämään.

Katsaus muutaman vuoden takaisiin budjettilukuihin kertoo, että eivät suunnitelmat ole aivan nappiin menneet aiempina niin sanottuina varmoina vuosinakaan.

Maailma on sellainen. Epävarma paikka. Niin on ollut aina.

Pasi Huuhtanen

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Kommentoi