Pääkirjoitus: Byrokratia ensin, lapset sitten

Pasi Huuhtanen

Ensi elokuun ekaluokkalaisten perheissä odoteltiin maaliskuun lopulla kirjeitä siitä, mihin kouluun tulokkaat menevät. Osassa perheitä kirjettä odotettiin jännittyneenä, sillä kokemukset Mäntsälän oppilaaksiotosta eivät ole kaikissa perheissä hyvät. Liian usein on päässyt käymään niin, että koulupiirirajaa on muutettu niin, että saman perheen lapset ovat joutuneet eri kouluihin.

Teoriassa Mäntsälässä on käytössä sisaruusperiaate, jonka mukaan vanhemman veljen tai siskon koulussakäynti on vahva tuki sille, että nuorempi tulokas pääsee samaan kouluun.

Asialla on iso merkitys pienelle lapselle. Koulun aloitus jännittää mutta jännitystä lievittää suuresti se, että isoveli tai sisko jo käy tuota koulua. Luultavasti paikka on jo tullut tutuksi isompien sisarusten koulujuhlissa ja muissa tilaisuuksissa käynneistä. Koulun tilaisuudet ja muu yhteydenpito kouluun on paljon helpompaa, kun lapset käyvät samaa opinahjoa.

Suorastaan surkuhupaisaksi oppilaaksiotto menee sellaisissa tapauksissa kuin Kuittisten perheellä, josta kertoo tämän lehden juttu.

Tinamäentiellä asuva perhe halusi esikoisensa Hepolan kouluun, sillä se on lähin alakoulu. Tämä ei toteutunut, vaan kouluksi määrättiin Kirkonkylä. Nyt kouluun on menossa perheen toinen poika. Vanhemmat ymmärrettävästi haluavat hänet samaan, hyväksi osoittautuneeseen Kirkonkylän kouluun. Mutta ei, tämä poika määrättiin puolestaan Hepolan kouluun.

Koulupiireissä ja oppilaaksiotossa on omat mutkansa, eikä kokonaisuutta ole helppo hallita. Silti on helppo ymmärtää, että perheeltä on mennyt luotto kunnan oppilaaksioton oikeudenmukaisuuteen.

Ovatko Kuittiset poikkeustapaus, kutakuinkin ainoa laatuaan? No eivät. Kun perhe otti yhteyttä ja kertoi tilanteestaan, tajusin, että heille on käynyt aivan samoin kuin omalle perheelleni ja omille pojilleni on käymässä. Mekin asumme Tinamäentiellä. Mekin halusimme poikamme Hepolaan. Toisin kävi. Nyt koulun aloittaa seuraava. Toiveena oli veljen takia Kirkonkylä. Arvannette miten kävi. Pieni lapsi on tässä leikissä pelinappula.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Kommentoi