Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatietoa kentällä

Suomessa on noussut pieni kohu siitä, että lentomatkustajat eivät olisi saaneet tietoa karanteenista ja sen vaatimuksista tullessaan Suomeen. Tässä yksi tarina aiheesta.

Hain vaimoni ja nuorimman pojan Helsinki-Vantaalta ulkomaanreissun jälkeen lähes kaksi viikkoa sitten tiistaina 17. maaliskuuta. Jo silloin oli kristallinkirkkaana tieto, että ulkomailta tulijat joutuvat karanteeniin.

Kauniisti sanottuna täytyy olla äärimmäisen tietämätön tai kännissä, että maahan tullessaan ei olisi tiennyt karanteenista.

Mutta ehkä näitäkin ihmisiä on. Mitä kentällä odotellessa juttelin muutaman muun hakijan kanssa, kenelläkään vastaanottajista ei kyllä ollut epäselvyyttä. Oman kokemukseni mukaan valtiovalta ja media oli tehnyt asian hyvin selkeäksi päivää paria aikaisemmin.

Vaimolleni oli saapunut THL:ltä viesti 14. maaliskuuta, vielä ulkomailla ollessa, jossa kerrottiin 14 vuorokauden karanteenista Suomessa. Seuraavana päivänä oli tullut uusi viesti, jossa kerrottiin Espanjan tilanteesta. Vaimoni oli tehnyt matkustusilmoituksen. Tapa, joka koronaviruksen takia toivottavasti leviää laajalle.

Tiedotuksen puutteella taivastelu tuntuu oman kokemukseni perusteella täysin ylimitoitetulta. Olisiko jokaisella maahantulijalla pitänyt olla henkilökohtainen avustaja asemalla ohjaamassa?

Ehkä maahantuloaulassa olisi pitänyt olla todella isot kyltit vielä muistuttamassa karanteenista. Aulassa en nimittäin nähnyt minkäänlaisia koronavaroituksia.

Suurin syy koronavuotoon lentoasemalla lienee kansalaisten välinpitämättömyys. Osa matkustajista ei välitä ottaa vastaan ohjeita tai noudattaa niitä.

Istuvan hallituksen tai terveysviranomaisten haukkuminen on hieman kohtuutonta, kun kyse on yksittäisten ihmisten välinpitämättömyydestä.

Sama koskee tätä päivää. Oikeaa tietoa on kyllä saatavissa, jos viitsii hakea. Ja sitten pitää vielä noudattaa ohjeita.

Tietysti olisi ollut hyvä, että karanteeni olisi aloitettu jo helmikuussa, mutta varmuutta koronan leviämisestä Suomessa ei ollut silloin kellään.

Tässä asiassa kinaaminen menee helposti jälkiviisasteluksi. Toivottavasti surkeimmatkaan politiikan toimittajat tai puolueiden riidankylväjät eivät nyt jää tähän poteroon. Selvitetään ainakin tämä kriisi ensin.