Antti Rinteen kolumni: Pystypäin seisoo uusmaalainen kansa

Antti Rinne

Viime kesänä laaditussa viiden puolueen hallitusohjelmassa kaikki hallitukseen tulleet puolueet sitoutuivat tietopohjaiseen politiikan tekoon. Halusimme toteuttaa tieteen ja tutkimuksen kunnianpalautuksen.

Maatamme moukaroivan koronakriisin hoidossa on nyt noudatettu näitä viime kesänä tekemiämme linjauksia.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on huolellisesti kuunnellut terveysviranomaisten ja -asiantuntijoiden arviot siitä, miten pystymme pysäyttämään koronaviruksen hallitsemattoman leviämisen ja takaamaan kaikille suomalaisille laadukkaan hoidon riittävyyden.

28.3.2020 jää aikakirjoihin hyvin erikoislaatuisena päivämääränä. Silloin astuivat voimaan rauhanajan historiassa poikkeukselliset rajoitukset ihmisten vapaaseen liikkumiseen valtakunnan alueella – terveydenhoidon ammattilaisten suositusten mukaisesti.

Kotimaakuntamme ja muun Suomen välille pystytettiin nopealla aikataululla tarkastuspisteitä.

Päätös liikkumisen rajoituksesta oli välttämätöntä tehdä koronaviruksen pysäyttämiseksi, vaikka perusoikeuksien asettaminen toisiaan vastaan onkin jokaisen päättäjän painajainen.

Ihmisten oikeutta elämään on turvattava kaikissa olosuhteissa. Parhaiten tämä onnistuu, kun onnistumme ehkäisemään ympäri maata räjähdyksenomaisesti leviävät tartunnat.

Merkittävä osa maamme tehohoidosta sijaitsee Uudellamaalla. Tämä kapasiteetti joutuu tulevina viikkoina todennäköisesti koetukselle.

Liikkumisrajoituksilla maakuntamme tehohoitoa pyritään suojaamaan ylikuormitukselta. Ihmishenkien pelastamisessa tehohoidon kantokyvyn turvaaminen on tärkein yksittäinen tekijä.

Kirjoittaessani nyt käsillä olevaa kolumnia huhtikuun alussa ensimmäisiä tuloksia rajoitustoimenpiteistä oli jo mahdollista arvioida.

Uudet tartunnat olivat kääntyneet ainakin väliaikaisesti jo laskuun Uudellamaalla. Hyvistä uutisista huolimatta on kuitenkin vielä liian aikaista juhlia voittoa viruksesta. Sinnikkyyttä ja taistelutahtoa yhä tarvitaan.

Maakuntamme on etulinjassa viruksen vastaisessa taistelussa ja sen lisäksi maakuntamme kantaa ison vastuun koko maan puolustuksesta.

Mutta se sopii uusmaalaiseen henkeen, onhan täällä Suomen pää ja sydän.

Kirjoittaja on SDP:n puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu