Pasi Huuhtasen pääkirjoitus: Maakuntaraja tuli selväksi

Pasi Huuhtanen

Moni ei varmaan ennen koronaa tarkkaan muistanut. missä kohtaa maakunnan raja tulee vastaan. Tiesulkujen jälkeen tämä on tullut selväksi. Sulut eivät tosin ole aivan maakuntarajalla. Siinä Levannon pohjoispuolellahan maakunta vaihtuu.

Tiesuluilla asialliset, mutta ystävälliset poliisit ovat tähän asti päivystäneet ja antaneet jatkaa matkaa, kunhan siihen on asiallinen syy. Tunnelma on kovasti toinen kuin entisen Neuvostoliiton puolella karjalaisten maakuntaretkillä.

Varsinaisesti Suomeen ei ole tullut uusia rajoja. Tarkastuspisteet liittyvät liikkumisen rajoittamiseen, ei minkään erityisen maakunnan varjeluun. Nythän rajatarkastuksia vähennetään ja liikenteen tarkkailussa siirrytään osin nykyaikaisempiin välineisiin, rekisteritunnistukseen ja dronien käyttöön.

Identiteetti uusmaalaisena lienee vahvistunut, kun rajalla on konkreettinen merkitys.

Mikäli Hus tekee kaikille uusmaalaisille koronan vasta-ainetestin, Uudenmaan merkitys koronan leviämisen tutkimisessa nousee suureksi. Hus on aloittamassa lähiaikoina vasta-ainetestit, joilla voi siis todeta myös sen, onko henkilö jo sairastanut Covid-19 -taudin.

Testipaketteja on ostettu aluksi 60 000 kappaletta. Mikäli testaminen sujuu suunnitelulla tavalla ja sen voi toteuttaa automaatiolaboratoriossa tuhansien testien järjestelmänä, Husilla on valmius testata vaikka koko Uudenmaan väestö, Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa, suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa.

Testit voisi tehdä viimeistään kesällä. Laaja testaaminen vapauttaisi Uudenmaan tiukimmista rajoituksista mahdollisimman aikaisin. Tämä tietenkin edellyttää poliittisia päätöksiä, eikä niistä ole varmuutta. Eikä varmuutta ole myöskään siitä, testataanko koko Uusimaa.

Mutta miksi pitää suljettuna aluetta, joka on suomalaisen talouden ja kulttuurin sydän? Rajoituksista vapautuessa tiede puhkeaisi kukkaan ja vapauden tunto voisi taas sykkiä lasten veressä.

Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu