Vanhustenhuollossa ongelmia myös Mäntsälässä

toimitus

Niinhän se on Mäntsälässä kuin muuallakin Suomessa: vanhustenhuolto toimii suureksi osaksi puutteellisesti.

Yksityiset ja yhdistysten pitämät hoitolaitokset säästävät henkilökunnan määrässä tarkoituksenaan tehdä mahdollisimman hyvä taloudellinen tulos.

Kunnan pitäisi valvoa hoidon laatua, ja kyllä sitä varten on organisaatio luotukin.

Valvonta ei ainakaan omaisten mielestä kuitenkaan toimi. Kunnan vanhustenhuolto on samoissa säästötalkoissa. Hoidon tasoa tärkeämmäksi nousee usein se, että se on halpaa.

Kun hoidettavista suuri osa on sellaisia, etteivät he itse osaa tai jaksa pitää kohtelustaan ääntä, paljon vastuuta jää omaisille. Laitosten omavalvonnalta on uskottavuus suureksi osaksi mennyt, jos sellaista on koskaan ollutkaan. Kun kunta haluaa uskoa halpaan, taakka hoidon tason kriittisestä seuraamisesta jää omaisille.

Tässä lehdessä on käsitelty alustavasti kahta vanhusten ja muiden tehostettua tukea tarvitsevien hoitoa. Se, että esiin on nostettu nimenomaan Attendon Onni ja Kivistöntien palvelutalo ei tarkoita, että muissa hoitolaitoksissa hoidon taso välttämättä olisi parempi. Kyseessä voi olla sattuma, että juuri näiden kahden hoidosta on tullut arvostelua toimitukseen.

Hoitajien ja hoitolaitosten työ on hyvin vaativaa. Miten taata ihmisarvoinen vanhuus ihmisille, kun rahaa on vähän, omaisten antama panos vanhuksen elämässä usein pieni, ja terveydenhuollon kilpailutilanne vain kiristää laitosten taloutta.

Ihmisarvoisen vanhuuden takaamiseksi omaisten panos on ensiarvoisen tärkeä, sekä vanhan ihmisen elämässä mukana olijana että hoitolaitoksen hoidon tason vahtina .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pekka Vasalalle nimikkokilpailu
 2. Hevosavusteista hyvinvointia – apua vaikka itseluottamuksen vahvistamiseen
 3. Vainion Teurastamo Oy kokonaan Henri Vainiolle
 4. Jukka Lyytisen kolumni: Että näin…
 5. Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi
 6. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 7. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 8. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 9. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 10. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 11. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 12. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 13. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna

Näytä lisää