Mäntsälästä kaksi kansanedustajaa

Pasi Huuhtanen

Vuosi sitten lehden pääkirjoituksen (MU 2.5.2018) otsikko oli lähes sama kuin yllä. Silloin perässä oli kuitenkin kysymysmerkki.

Jo vuosi sitten oli nähtävissä, että Mäntsälällä on mahdollisuus historialliseen tulokseen, kahteen oman kunnan kansanedustajaan.

Niin myös kävi. Vuosi sitten esille nostetut ehdokkaat, Antti Rinne (sd.) ja Pihla Keto-Huovinen (kok.) ottivat paikkansa eduskunnassa.

Mäntsälän kansaedustajatiheys on lähes kolminkertainen verrattuna maan keskiarvoon. Keskimäärin ottaen maassa on yksi edustaja 27500 asukasta kohden, Mäntsälässä suhdeluku on 10350.

Oli vaalituloksesta mitä mieltä tahansa, mäntsäläläisillä on aihetta tyytyväisyyteen.

Eduskuntaan ei mennä ajamaan oman kunnan asiaa, mutta ei se pahaakaan tee, että eduskuntaan kulkee kaksi täältäpäin. Lienee selvää, että näkökulma asioihin mäntsäläläisellä vinkkelillä elää eduskunnassa, mitä se milloinkin tarkoittaakaan.

Mäntsälän lobbaajat saavat suoran reitin kahteen eduskunnan isoon puolueeseen . Molemmat edustajat ovat myös Mäntsälän kunnanvaltuuston jäseniä. Tilannetaju paikallisiin asioihin pysynee hyvänä. Hienoa.

Mitä vaalitulokseen tulee, niin Mäntsälässä perussuomalaiset olivat oikeita voittajia toisin kuin Suomessa keskimäärin. Viime vuorokauden kohkaamisessa tuntuu monelta unohtuneen, että perussuomalaisten osuus äänistä laski 0,2 prosenttia verrattuna 2015 vaaleihin.

Mäntsälässä PS kuitenkin nosti ääniosuuttaan 1,2 prosenttia. Vanhoista puolueista sitä enemmän nousi ainoastaan vihreiden kannatus, 2,1 prosenttia. Keskustan romahdus merkitsee kuitenkin sitä, että lähes kaikki puolueet voivat nimittää itseään voittajiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää