Ei soi, mutta ei vastatakaan

toimitus

Katsopa ympärillesi kadulla, kaupassa, junassa tai bussissa. Kuinka monta puhelimen kanssa touhuavaa ihmistä näet?

Totta, aika monta, mutta vain ani harva puhuu juuri nyt puhelua. On hämmästyttävää, miten puhelimessa puhuminen on loppunut.

Laskin, että viimeisen kuukauden aikana olen itse soittanut tai vastannut puhelimeen vain parikymmentä kertaa. Osa niistäkin on puhelinmyyjien markkinointipuheluita.

Puheluiden välttely on mennyt jo niin pitkälle, että yrityksissäkään ei enää vastata soittoihin.

Ennen sentään saattoi saada kiinni keskuksenhoitajan, mutta yli puolet yrityksistä on saneerannut keskukset ja puheluiden pitäisi mennä suoraan työntekijöiden numeroihin. Ja meneväthän ne, mutta työntekijät eivät vastaa.

Ei vastata, ei soiteta takaisin, ei ole tallennettu vastaajaviestiä. Kun lääkäriaseman soitto päättyy pelkästään ääneen ”Tämä on vastaaja, jätä äänimerkin jälkeen viestisi”, jää aika orpo olo. Meniköhän soittoni oikeaan paikkaan? Kerronko terveyteeni liittyvät tiedot persoonattomalle automaatille, josta en edes tiedä, onko se oikea osoite?

Harmittaa, kun monen asian voisi hoitaa nopeasti ja kätevästi puhelulla, mutta joutuu turvautumaan persoonattomaan tekstiviestiin tai sähköpostiin.

Tekstiviesti tuntuu minusta edelleen sellaiselta, jonka kautta en osaa hoitaa virallisia asioita ja sähköposti on muuttunut hitaaksi kanavaksi.

Monelle yritykselle kestää ainakin päivän tai pari vastata sähköpostiin ja silloin palvelu on jo nopea.

Taskutietokoneiksi muuttuneet puhelimet ovat ihan käteviä laitteita, mutta ehkä niitä voisi käyttää myös puhelimina.

Varsinkin vanhuksille voi olla vaikea mukautua uuteen, laajenevaan digitaaliseen asioiden hoitamiseen.

Verottajakin on päättänyt, että jos joku vielä haluaa perinteisellä tavalla asioida, joutuu itse hankkimaan tietokoneen, tulostimen ja sen lisäksi kirjekuoret ja postimerkit.

Ai niin, saahan lomakkeet ja kirjekuoren käydä hakemassa myös Järvenpään verotoimistosta!

Jos puhelinta käytettäisiin puhelimena, tulisi edes joskus jonkinlaista ihmisten välistä kommunikaatiota – suoraa ja elävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu