Kokoomus isoin Mäntsälässä

toimitus

Kokoomus kiri EU-vaaleissa suurimmaksi myös Mäntsälässä. Sen ääniosuus täällä oli 21,7 prosenttia

Voitto tuli niukasti. Eduskuntavaaleissa puolitoista kuukautta sitten Mäntsälän suurimmaksi puolueeksi rynninyt perussuomalaiset jäi Mäntsälässä vai 0,3 prosenttiyksikön päähän kokoomuksesta. Sen osuus oli 21,4 prosenttia.

Eurovaaleissa Mäntsälä oli entistä selvemmin kahden puolueen kunta. Puolueet ovat kokoomus ja perussuomalaiset.

Näiden kahden äänisaalis Mäntsälässä oli yli 43 prosenttia.

Eurovaaleissa ei paina juuri mitään se, että demareiden puheenjohtaja asuu täällä. Demarit olivat kyllä kolmanneksi suurin puolue Mäntsälässä, mutta lähes kuuden prosenttiyksikön kaulalla kokoomukseen.

Paikallisesti kokoomus voi olla tyytyväinen suurimman puolueen asemaan vaikka ääniosuus putosikin edellisistä eurovaaleista 3,6 prosenttia. Perussuomalaiset voivat kehua kakkosasemalla ja 5,4 prosenttiyksikön kannatuksen lisäyksellä. Demaritkin voivat kiinnittää huomion siihen, että ääniosuus nousi 3,7 prosenttiyksiköllä verrattuna edeltäviin eurovaaleihin.

Mutta entäs keskusta?

Se valahti Mäntsälän ykköspaikalta neloseksi. Edeltävissä vaaleissa 25,6 prosenttia mäntsäläläisistä äänesti keskustaa. Siis enemmän kuin joka neljäs. Nyt luku oli 14,5 prosenttia. Kannatus tippui 11,1 prosenttiyksikköä. Joka seitsemäs äänensä jättänyt kannatti keskustaa.

Kauas keskustasta eivät jääneet vihreätkään. Vihreät lisäsi ääniosuuttaan kaikkein eniten. Ääniosuus nousi 6,2 prosenttia ja se oli 12,9 prosenttia.

Kulunutta hallituskautta katsellessa tuntuu ihmeelliseltä, kuinka hallitusvastuu tuntuu kaataneen pelkästään keskustan kannatusta. kokoomus on säilynyt enemmän kuin kuivin jaloin.

Vaalituloksia katsellessa ja johtopäätöksiä tehtäessä on muistettava, että kuntavaalit ovat oma lukunsa. Silloin äänestetään tuttua oman kylän ihmistä ja voi ennustaa, että puoluekannatukset heittävät jälleen aivan uuteen suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu