Suojateitä sinne,

Pasi Huuhtanen

Jalankulkua, pyöräilijöitä ja autoja voidaan ohjailla liikennejärjestelyillä kulkemaan sinne, missä liikennesuunnittelija haluaa heidän kulkevan.

Mutta mitä kevyemmin välinein liikkuja kulkee, sitä hankalampaa ohjaaminen on. Pelkän repun kanssa kulkeva luikahtaa helposti haluamaansa suuntaan välittämättä liikennesuunnittelijan ohjeista, mikäli ohjeet ovat vastoin luonnollisia reittejä.

Tämä näkyy esimerkiksi Kirkonkylän koululla.

Valkamanpellon suunnasta kouluun tulevat lapset joutuvat kulkemaan noin sadan metrin matkan koulurakennuksen ohi päästäkseen suojatietä pitkin läheiselle koulurakennukselle eli viipalekouluun ja sitten toiset sata metriä takaisin koululle päin.

No ei ole iso juttu, 200 metrin liikunta tekee hyvää, vai?

Aikuisen sopii miettiä, kuinka usein hän itse kulkisi 200 metrin lenkin, kun tarjolla on myös kadun ylittäminen suoraan, joskin paikasta, jossa ei ole suojatietä.

Totuus on, että lapset ylittävät viivasuoran Keskuskadun viipalekoulun kohdalta, mikäli heidän luokkansa on viipaleen puolella. Ja viipaleessa ovat nimen omaan pienimmät lapset.

Pitäisikö kunnan ottaa lusikka kauniiseen käteen ja merkitä suojatie sinne, mistä lapset ja aikuisetkin luontaisesti kulkevat. Harvassa ovat ne, jotka jaksavat kiertää.

Samanlainen hullu tilanne on Peltolantiellä, jossa suojatien ylittämällä päätyy lauta-aidan kohdalle. Tähän aikaan vuodesta vilkkaasti liikennöidyn tien reunaa mahtuu vielä kulkemaan, mutta lumien aikaan suojatie on ainoastaan vitsi, joka sopii Hauskat kotivideot -ohjelmaan, mutta muuta käyttöä sillä ei ole.

Peltolantiestä vastaava ely-keskus on luvannut selvittää pikaisesti, millaisia turvallisuusriskejä Peltolantien varrella on. Jokainen alueella liikkunut kyllä tietää, että niitä löytyy.

Ely-keskus on tarttumassa työhön ainakin selvityksen verran. On toivottavaa, että myös kunta korjaa liikenneturvallisuusriskejä. Niitä on ansiokkaasti kartoitettu selvityksellä koulujen viime lukuvuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu