Koululaisten määrä putoaa rajusti

toimitus

Sälinkäällä päästiin uuteen kouluun. Hieno talo, paljon uutta tekniikkaa, siisteyttä ja mahdollisuuksia.

Onko Sälinkään uusi koulu viimeisin kylille rakennettu? Koulunsa aloittavien määrä putoaa rajusti. Tilastokeskuksen mukaan Mäntsälässä syntyi 2010 lapsia 301, viime vuonna enää 192. Muuttoliikekään ei korjaa noin suurta kuoppaa.

Tulevat ikäluokat sopivat jo rakennettuihin kouluihin. Ehnroos tarvitsee koulunsa, mutta sitten on aika paneutua rakennusten kuntoon. Päättäjien on pidettävä sellainen kuri, ettei uusia homekouluja pääse syntymään.

Usein asiat näkee selkeämmin, kun katsoo kauempaa joko paikan tai ajan suhteen. Lopetin 53 vuotta kestäneen koulunkäyntini yhdeksän vuotta sitten. Nyt koulu näkyy hieman eri näkökulmasta.

Lueskelin uutta perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Se on täynnä hienoja tavoitteita, joista ammentaa. Joskus tuntuu, että yritetään keksiä polkupyörä uudelleen! Opettajan persoona on erilaisia suunnitelmiakin tärkeämpi. Hän saa koululaiset innostumaan, hankkimaan enemmän tietoa, opiskelemaan. Tai sitten ei.

Kauempaa katsottuna nostan kasvatuksessa kärkeen muutaman asian. Ne eivät tarvitse uutta oppiainetta tai opetussuunnitelmaa. Niitä pitää käsitellä kaikissa tilanteissa.

Ykköstavoitteeksi elämän varrelle asetan vastoinkäymisten sietämisen. Aina kaikki ei onnistu, kaikkea ei saa eikä tarvitsekaan. Kaupan karkkitiskillä raivoava lapsi saa usein tahtonsa läpi. Mutta ei lapsi opi sietämään vastoinkäymistä, jos äiti tai isä antavat aina periksi!

Kaiken keskellä pitää kuitenkin kasvaa sinnikkääksi, ensimmäisen vastoinkäymisen kohdatessa ei saa luovuttaa. Vastoinkäymiset ja sinnikkyys eivät ole toistensa vastakohtia. Enemmänkin tukevat toisiaan.

Paljon puhutaan työrauhan puutteesta. Koulussa ei voi saada tahtoaan läpi heittelemällä kynät, vihkot ja kirjat lattialle. Luokassa opettaja määrää tahdin, eivät yksityiset oppijat. Jos nuori ei ole työelämään astuessaan havainnut, että maailma ei pyöri hänen napansa ympärillä, ollaan hukassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mäntsälän ja Pornaisten välisen tien päällystetyöt jatkuvat syyskuun alkuun
 2. Ehnroosilla koulu alkaa rakennus- työmaan vieressä
 3. Niemelle kuusi mitalia yleisurheilun piirimestaruuskisoista
 4. Pekka Vasalalle nimikkokilpailu
 5. Hevosavusteista hyvinvointia – apua vaikka itseluottamuksen vahvistamiseen
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 8. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 9. USU: Taloyhtiön yhtiökokous voi olla koronalinko – "Kokouspaikaksi ei sovi pieni harrastetila"
 10. Hus: Koronavirusnäytteiden tutkiminen ruuhkautui, asiakkaiden on varauduttava useiden päivien viiveisiin
 11. Alaikäiset pojat tehtailivat useita miljoonia tietomurtoja – hyödyt jäivät vähäisiksi, mutta seuraukset voivat olla kovat
 12. Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja
 13. Etäopetus innosti opettajia: Digitaidot kehittyivät ja uusia oppeja viedään nyt lähiopetukseenkin
 14. Etätyöt ja etäkokoukset nostivat kodintekniikan kauppaa, erityisesti kuulokkeiden myynti kasvoi hurjasti
 15. Tuore tutkimus: Lukio vetää ylivoimaisesti eniten peruskoulun jälkeen, ammatillisista oppilaitoksista monella on edelleen stereotyyppinen mielikuva

Näytä lisää