Ei kouluja löysään hirteen

toimitus

Kymmenisen vuotta sitten Mäntsälässä oli 17 alakoulua. Kouluverkkoa on karsittu tuon ajan jälkeen niin, että nyt alakouluja on 11 ja lisäksi Riihenmäen yhtenäiskoulu, jossa on myös alakouluikäisiä.

Mikäli rajuin versio kunnantalolla hahmotellusta mallista toteutuisi, kunnassa olisi ensi vuosikymmenen alussa enää viisi puhdasta alakoulua eli Saari, Sälinkää, Hyökännummi, Numminen ja Sääksjärvi.

Näin tuskin tapahtuu. Päätös lakkauttaa alakouluja on poliittisesti hankala. Sitä paitsi pienissä kouluissa on lapsen usein hyvä olla. Ei aina, mutta pääsääntöisesti pieni koulu on pienelle turvallinen.

Pienten lasten vanhempien on syytä pitää itsensä tietoisina tilanteesta ja sen muuttumisesta.

On ilmeisesti niin, että syntyvyyden laskua korvaamaan ei löydy Mäntsälässä sellaisia konsteja, jotka turvaisivat kaikkien koulujen säilymisen.

On ikävä tilanne, jos viittä, kuutta koulua aletaan roikuttaa löysässä hirressä koulun lopettamisen pelko koko ajan taustalla väikkyen.

Tilanteen selkeyttämiseksi on vähimmäisvaatimus poliitikoille, että he laativat – yhdessä viranhaltijoiden kanssa – tiekartan, miten Mäntsälä selviää niin päiväkotien melko pian vähenevien ikäluokkien että koulujen vähän myöhemmin pienenevien ikäluokkien tilanteesta.

Suunnitelman on oltava selkeä ja jätettävä mahdollisimman vähän jossiteltavaa. Mitättömien laskennallisten säästöjen takia kouluja ei saa pitää lakkautuslistalla olevien joukossa, vaan sieltä on karsittava sellaiset, joiden lakkauttamisesta ei ole selkeää taloudellista hyötyä. Löytyykö sellaisia kouluja? Jos ei riittävää todistusaineistoa löydy, jätetään lakkauttamiset tekemättä. Jos perusteet löytyvät, niin uskallusta on oltava myös hankalaan ja äänestäjiä vievään päätökseen.

Poliitikot kantavat vastuuta kahteen suuntaan. Kouluverkon on oltava kattava ja turvallinen. Samaan aikaan kunnan talous on turvattava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 2. Maatalousyrittäjä Jussi Aalto otti härkäpavun viljelyyn kymmenen vuotta sitten – "Teollisuus kannusti tähän"
 3. Tuomioistuimissa peruttu jo noin 5000 istuntoa – Pihla Keto-Huovinen: Jutturuuhka tulossa ja jo ennestään pitkät käsittelyajat venyvät
 4. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan
 5. Puutarhakalusteilla on nyt kova kysyntä
 6. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 7. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 8. Humanoidirobotit Pippuri ja Ellinoora saattelivat virtuaaliseen valmistumisjuhlaan – Keudasta valmistui yli tuhat ammattilaista
 9. Joku yritti polttaa suurpaaleja metsässä Mäntsälässä – "Jäljistä päätellen paalit oli sytytetty palamaan jo muutama päivä sitten"
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 12. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 15. Jokainen talo ja lato rekisteriin – parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Jokainen talo ja lato rekisteriin – parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen
 3. Joku yritti polttaa suurpaaleja metsässä Mäntsälässä – "Jäljistä päätellen paalit oli sytytetty palamaan jo muutama päivä sitten"
 4. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 5. Kouluvuosi saatiin päätökseen erilaisissa oloissa – Ehnroosin parakkikoululla yllättäviä etuja
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Pääkirjoitus: Aina ei voi olosuhteitaan valita, mutta asenteen voi
 8. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 9. Nyt loppuu mentolitupakan käryttely: Makusavukkeiden viimeinenkin linnake kielletään tiistain jälkeen – HS: Lakia on jo alettu kiertää
 10. Sepänmäen käsityömuseo avautuu poikkeusjärjestelyin
 11. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. Posti kolahtaa laatikkoon kesällä nykyistä harvemmin – Koronaviruksen kurittama Posti aloittaa yt-neuvottelut
 14. Poliisi epäilee: Juomatölkkejä 134-metrisestä tornitalosta nakelleet ovat alle 25-vuotiaita miehiä – "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä"
 15. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan

Näytä lisää