Kuka auttaa päihtynyttä, koditonta ihmistä?

toimitus

”Asunto ensin”-periaatteen mukaan ihmiselle tarjotaan ensin asunto ja vasta sen jälkeen voi alkaa asunnottomuuden tuottamien ongelmien hoitaminen ja kuntoutuminen. Miten Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän (Keusote) kunnissa ”Asunto ensin”-periaate käytännössä toteutuu?

Koditon päihteidenkäyttäjä ei saa lämmintä ja turvallista majapaikkaa, koska joka paikassa ovi sulkeutuu päihteettömyyden vaatimukseen.

Esimerkiksi Hyvinkään kaupungin sataprosenttisesti omistamalta Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy:ltä ei asuntoa saa, jos on joskus häädetty aiemmasta asunnosta - vaikka häädöstä olisi kulunut jo useita vuosia. Tällaisia kodittomia on Keusoten kuntien kaduilla useita.

Häiriötä koditon harvoin aiheuttaa - paitsi joidenkin mielestä ehkä esteettisesti katukuvaa rumentaen, nukkumalla puistonpenkillä, kun ei muutakaan paikkaa ole tarjolla.

Kauppakeskuksen penkiltäkin asunnottoman saattaa tavata lämmittelemästä. Mutta koditon on silti osa katukuvaa, yksi meistä.

Emmekö oikeasti pysty tarjoamaan kodittomille ihmisarvoista turvaa? Annammeko heidän kuolla kadulle silmiemme alle?

Tarvitsemme pikaisesti ”Asunto ensin”-periaatteen mukaista tuettua asumista myös ihmisille, jotka eivät asuntoloiden kriteeriä päihteettömyydestä täytä.

Hyvinkää on Keusoten kunnista ainoa, jossa on ensisuoja – ”Asunto ensin”-periaatetta noudattavia asumispalveluyksiköitä ei tiettävästi ole yhdessäkään Keusoten kunnassa.

Asuntolat, kuten Hyvinkäällä Toimari ja Mäntylä, tekevät arvokasta työtä, mutta asuntolatkin ovat vain väliaikaiseksi asumisratkaisuksi tarkoitettuja.

Asuntolat eivät täytä ”Asunto ensin”-periaatteen ajatusta eivätkä edes perustuslain vaatimusta kotirauhan ja yksityisyyden suojasta.

Korkein hallinto-oikeus on päätöksessään (6.11.2002, KHO 2002:75) ottanut kantaa yksityisyyden suojan toteutumiseen hoitolaitoksissa ja asumispalveluissa.

KHO:n mukaan asumisen muodosta riippumatta jokaisen asiakkaan oikeus yksityisyyteen on perusoikeus. Siten kahden toisilleen tuntemattoman henkilön sijoittamista samaan huoneeseen ei voida pitää hyväksyttävänä.

Eikä ole asuntolassa asuvallakaan asiaa omaan asuntolahuoneeseensa – josta maksaa kuitenkin vuorokausimaksua - jos on nauttinut vähänkin päihteitä.

Silloin on hakeuduttava ensisuojaan, rappukäytäviin, lämmintä ilmaa puhaltavan ilmanpoistoaukon edustalle, joku ehkä pääsee tuurilla joskus tuttavansa lattialle nukkumaan.

Osa asuntolassa asuvista viettää osan kuukaudesta ulkona, koska eivät pysty maksamaan omavastuuosuutta.

Hyvinkään pelikirjaksi nimetyssä kaupunkistrategiassa vuosille 2017-2027 puhutaan ”Minä, me ja Hyvinkää”-pelikärjen otsikon alla kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä ja yhtenä kärkihankkeena on ”Kuntalaisten osallisuus, yhteisöllisyys ja hyvinvointi”.

”Turvallisuus” on asetettu pelikirjan yhdeksi tukipilariksi ja kuntalaisten turvallisuuden tukemiseksi panostetaan matalan kynnyksen palveluihin.

Pelikirjan mukaan ”teemme parhaamme tukeaksemme syrjäytymisvaarassa olevien kuntalaisten hyvinvointia ja sopeutumista yhteiskuntaan”. Teemmekö tätä oikeasti?

Perustuslain 19 §:stä löytyy selkeä ohje asunnottomuuden hoitamiseksi: ”Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.”

Asuminen on ihmisoikeuskysymys eikä asunnottomuutta voida hyväksyä missään olosuhteissa. Asunnottomuus on nähtävä merkkinä epäonnistumisesta ihmisoikeuksien turvaamisessa.

Vaadimme, että Keu-sote ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin yhdessä jäsenkuntiensa kanssa asunnottomuuden poistamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Joku yritti polttaa suurpaaleja metsässä Mäntsälässä – "Jäljistä päätellen paalit oli sytytetty palamaan jo muutama päivä sitten"
 3. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 4. Jokainen talo ja lato rekisteriin – parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen
 5. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Jouko Mäkinen ansaitusti Vuoden mäntsäläläiseksi
 8. Maatalousyrittäjä Jussi Aalto otti härkäpavun viljelyyn kymmenen vuotta sitten – "Teollisuus kannusti tähän"
 9. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 10. Sepänmäen käsityömuseo avautuu poikkeusjärjestelyin
 11. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 12. Nyt loppuu mentolitupakan käryttely: Makusavukkeiden viimeinenkin linnake kielletään tiistain jälkeen – HS: Lakia on jo alettu kiertää
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. Ehnroosin mäelle nousee moderni koulu – tietotekniikka tekee digiloikan
 15. Posti kolahtaa laatikkoon kesällä nykyistä harvemmin – Koronaviruksen kurittama Posti aloittaa yt-neuvottelut

Näytä lisää