Kuin kohti talvisotaa

toimitus

Kynttilöiden aika.

Hautausmaat loistivat viime viikonloppuna muistokynttilöistä, kun vietettiin Pyhäinpäivää.

Ensi viikonloppuna moni hauta saa jälleen kynttiläloisteen, kun valo viedään kuolleen isän muistoksi.

Isänpäivää vietetään vuoden pimeimpään aikaan lumettomassa marraskuussa. Isien juhlan aika on kuin mentäisiin talvisotaan, äitien taas kesän kynnyksellä.

Mutta ei surra sitä, talvisodastakin selvittiin. Talvisodan syttymisestä tulee muuten kuluneeksi 80 vuotta 30. marraskuuta.

Oma isäni oli sodassa ensimmäisestä päivästä lähtien. Nuori mies oli mennyt vapaaehtoisena armeijaan, ajatteli suorittavansa asevelvollisuuden ja suuntaavansa sitten elämän rakentamiseen.

Toisin kävi. Sotilaspassin tiedot kertovat hänen olleen vielä saksalaisia karkottamassa Lapin sodassa 1945, viisi ja puoli vuotta myöhemmin. Alle kaksikymppisenä alkanut armeija-aika päättyi vasta 25-vuotiaana. Olihan tuossa yli vuosi rauhan aikaa talvisodan ja jatkosodan välissä, mutta kyllä isäni korkeakoulu oli rintamilla, vaikka hän myöhemmin opiskelemaan menikin.

Aika lyhyt matka meillä on sota-ajasta tähän päivään, minun tapauksessani oma isä oli siellä. Tässä edesauttaa kyllä se, että olen perheen kuopus, hieman iltatähti.

Maailma on muuttunut vaikeasti ennustettavaksi viime vuosina. Toivottavasti miehisiä taitoja tarvitaan myös lähivuosikymmeninä isien töihin, ei sotimiseen.

Miehillä – ja naisilla – on kova työ kerätä luut kasaan sotien jälkeen ja alkaa rakastamaan ja välittämään siitä, mikä on kaikkein tärkeintä: toiset ihmiset, läheiset ja miksei myös kaukana asuvat.

Juhlitaan rauhallista isänpäivää, kun meillä on siihen mahdollisuus.

Muistakaa viedä kynttilöitä isille! Hautausmaalla on myös havuja vainajille. Mäntsälän Lions Nelosväylä on saksinut sopivan pituisia havunoksia ilmaisesti otettaviksi. Havuja pitäisi löytyä parista rullakosta hautausmaalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taidetta Lahankosken myllyllä Pornaisissa
 2. Maailmanperintökohde joka mahtuu jalkojen väliiin - Struven ketjulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla
 3. Lukijalta: Mitä konsultit todella tietävät?
 4. Lukijalta: Kiertokapula vastaa kysymyksiin jätehuollon perusmaksusta
 5. Keudalle liki 2,5 miljoonaa lisärahoitusta – esimerkiksi opinto-ohjausta voidaan vahvistaa tulevaisuudessa
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 10. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 11. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 12. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 13. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 14. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 15. Pääkirjoitus: Kesäapulaisten valtakunta

Näytä lisää