Kuntalisästä vetovoimaa Mäntsälään

toimitus

Mäntsälän talous on pahassa jamassa. Keski-Uudenmaan Soten erityissairaanhoidon kulut ovat ylittyneet miljoonilla ja Mäntsälän kunta etsii säästöjä. Kunnan velkaantuessa se on välttämätöntä. Säästökohteet tulee kuitenkin etsiä viisaasti.

Lasten kotihoidontuen kuntalisä otettiin käyttöön tämän vuoden tammikuussa ja nyt – kun vuottakaan ei ole kulunut sen käyttöönotosta – sitä jo väläytellään poistettavaksi, jotta kunta säästäisi vuosittain ”510 000” euroa.

Todellisuudessa säästöä ei synny lähellekään puolta miljoonaa, sillä leikkausesityksessä ei ole huomioitu lainkaan sitä säästöä, mikä kertyy siitä, kun lapsi hoidetaan kotona eikä esimerkiksi kunnan päiväkodissa.

Lasten kotihoito on kunnalle huomattavasti edullisempaa kuin päiväkotihoito. Sivistystoimen keväällä 2018 tekemän laskelman mukaan yhden alle 3-vuotiaan päiväkotihoidon vuosikustannus on keskimäärin 16 195 euroa.

Vastaava kustannus kotihoidontuella ja kuntalisällä hoidettavasta alle 3-vuotiaasta on 5860 euroa. Mäntsälään syntyy vuosittain noin 180 lasta.

Sivistystoimen laskelman mukaan kuntalisä on käytännössä kustannusneutraali, jos 45 alle 3-vuotiasta (eli yksi neljäsosa syntyvistä lapsista) ja 6 yli 3-vuotiasta lasta jää pois kunnallisen päivähoidon piiristä.

Myös kunnan vuonna 2017 teettämässä Kuntamaisema Oy:n kuntalisää koskevassa selvityksessä huomattiin kotihoidon taloudellisuus: “Varhaiskasvatuksen asiakkaista keskimäärin lähes 30 % on hoidon tuilla, mutta hoidon tukien kustannusosuus on vain noin 13 % varhaiskasvatuksen kokonaiskustannuksista.”

Selvityksessä todetaan, että lasten hoitaminen hoidon tuilla on huomattavasti muuta päivähoitoa edullisempaa. Hoidon tuilla kannattaisi siis Mäntsälänkin hoidattaa useampia lapsia.

Tarkastelussa oli mukana kotihoidontuki (lapsi hoidetaan kotona) ja yksityisen hoidon tuki (lapsi hoidetaan yksityisellä palvelun tuottajalla).

Kotihoidontuen kuntalisän maksaminen on hyvää talous- ja perhepolitiikkaa.

Kotihoidon tukeminen lisää perheiden valinnan mahdollisuuksia lastensa hoidon järjestämisessä sekä vähentää kunnallisen päivähoidon järjestämiseen kohdistuvia paineita ja kustannuksia.

Kuntalisän poistamisen sijaan kunnan tuleekin kehittää Mäntsälän mallia lasten päivähoidossa. Vanhemmat haluavat itse päättää, miten järjestävät lastensa hoidon ja perheiden tilanteet ja tarpeet vaihtelevat.

Kuntalisän myötä yhä useampi perhe voi halutessaan myöhentää vaippaikäisen lapsensa päivähoidon aloitusta tai valita lapsilleen kotihoidon.

Kun kallis vaippaikäisten hoito vähenee kunnallisessa päivähoidossa, säästyy varoja kunnan muuhun tärkeään toimintaan.

Lapsiperheille kuntalisä on tärkeä ja kuntalaisten perustama adressi kuntalisän säilyttämiseksi keräsi nopeasti yli 650 allekirjoitusta.

Olisi lyhytnäköistä ja epäjohdonmukaista valtuustolta luopua lapsiperheiden pitkään toivomasta kuntalisästä, joka on vasta äsken otettu käyttöön.

Kuntalisän nostamista kunnan vetovoimatekijäksi tukee myös valtuuston muutama viikko sitten tekemä päätös, että päivitettävänä olevaan kuntastrategiaan kirjataan yhdeksi kärkiteemaksi lapsi- ja perheystävällisyys.

Kuntalisän poistaminen olisi varsin ristiriidassa tämän kanssa. Kuntalisästä tulee varmasti Mäntsälälle tärkeä vetovoimatekijä, jos siitä tiedotetaan riittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jukka Lyytisen kolumni: Että näin…
 2. Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi
 3. MYK koosti kirjan uutisistaan – kattava kokoelma Mäntsälän yrityshistoriaa samoissa kansissa
 4. Pääkirjoitus: Kulttuuriteko Mäntsälästä?
 5. Eläimet suojiin, sillä pian kopteri pörrää Mäntsälässä
 6. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 7. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 8. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 9. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 10. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 11. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 12. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 13. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 2. Eläimet suojiin, sillä pian kopteri pörrää Mäntsälässä
 3. Pala Hollywoodia Mäntsälässä – Renny Harlin toi jenkkileffojen tekniikat Suomeen
 4. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 5. MYK koosti kirjan uutisistaan – kattava kokoelma Mäntsälän yrityshistoriaa samoissa kansissa
 6. IS: Miestä ja naista syytetään vakavista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – nainen kirjoilla Mäntsälässä
 7. Pääkirjoitus: Kulttuuriteko Mäntsälästä?
 8. Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi
 9. Kalaasi meni, Kalash tuli
 10. Nyt kaikki saman valmistajan heinäkuiset nyhtökauratuotteet vedetään myynnistä bakteerin takia – voi aiheuttaa jopa kuolettavan taudin
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 13. Koulukyydit järjestetään eriarvoisesti
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä

Näytä lisää