Menevätkö lapset silppuriin?

toimitus

Mäntsälän Uutiset (20.11.) otsikoi raflaavasti äitikapinasta käsitellessään kotihoidon kuntalisän mahdollista lakkauttamista. Kotiäidit ovat siinä määrin huolissaan, että he saivat nopeasti laadittua lakkauttamista vastustavan adressin.

Huoli on ymmärrettävä. Monille lapsiperheille elinehto on kuntalisässä. Toisaalta kunnan talous sakkaa ja paine säästää on kova. Intressit eivät tunnu kohtaavan.

Koko Suomen alueella kuntalisää tarjoavat kunnat ovat hiipuva laji. Mäntsälässä taas on jo muutenkin kaavailtu säästöjä lapsiperheisiin kohdistuvilla pohdinnoilla, esimerkiksi mittaamalla koulujen ja päiväkotien sopivuutta giljotiinin alle.

Samaan aikaan lasten syntyvyys Mäntsälässä on romahtanut, eikä suuresta muuttovirrasta ole nautittu vuosiin.

Tilanne on hankala. Monet kiristykset ovat välttämätön paha, mutta kaikesta kiristäminen voi ajaa ihmiset liian ahtaalle.

Klisee ”tulevaisuus on lapsissa” pitää nimittäin häiritsevän hyvin paikkansa, eikä kiristynyt ilmapiiri kannusta vanhemmuuteen.

Sen sijaan, että ratkaisuna yritetään väkinäisesti saada kasaan synnytystalkoita, päättäjien tulisi pohtia heitä, joilla on jo kirkkaana mielessä toive vanhemmuudesta. Heidän vanhemmuutensa nimittäin lykkääntyy.

Väestöliitto on vuosia selvittänyt barometreillään vanhemmuuden lykkäämisen syitä. Syissä esiintyy vaihtelua, mutta yksi toistuva huoli varsinkin nuorten kohdalla on aina ollut taloudellinen tilanne.

Ei nuori halua tuoda vauvaa maailmaan, jos taloudellinen tilanne ei ole riittävä lapsesta huolehtimiseen.

Vastaavalla logiikalla monet lapsiperheet etsivät muuttaessaan nimenomaan lapsen hoidon kannalta hyvää kotikuntaa.

Monesta pitää leikata, mutta lapsia ja lapsiperheitä koskevissa asioissa Mäntsälän kannattaa miettiä kaksi kertaa päätösten vaikutuksia pitkällä tähtäimellä. Profiloituminen sekä lapsiperheille että yrityksille sopivana kuntana voi olla tulevaisuuden voittokuvastoa, jolla kilpailevat naapurikunnat päihitetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää