Mäntsälältä meni pääministeri

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä ei saanut kauan nauttia pääministeriydestä. Pääministeri Antti Rinteen johtama hallitus ehti olla vallassa puoli vuotta, kuudennesta kesäkuuta kolmanteen joulukuuta tänä vuonna. Hallitus sai elää Rinteen johdolla kesästä jouluun.

Ottamatta kantaa siihen, minkälainen hallitus on Suomelle hyväksi, tai oliko Rinteen eroon johtanut prosessi oikein, on Mäntsälän kannalta harmi, että oma poika ei enää ole johdossa.

Pääministerin tehtävä ei ole ajaa kotikuntansa asiaa, eikä Rinne sitä tehnytkään. Siltarumpupolitiikka tuntuu hieman vähentyneen Suomessa kaiken kaikkiaan, eikä se ainakaan kuulu maan korkeimman poliittisen elimen johtajan työhön.

Silti se, että pääministeri on omasta kunnasta on hyödyllinen asia.

Se antaa kunnalle imagoarvoa. Vaikka vain sivulauseissa, joissa esimerkiksi todetaan pääministerin vetäytyneen kotiinsa Mäntsälään.

Kotipääministerillä on paitsi imagoarvoa, myös todellista merkitystä. On aivan varmaa, että yksikään ministeri ei valtakunnallisia ratkaisuja tehdessään ainakaan unohda oman kotikuntansa tilannetta ja kotikunnalle tärkeitä asioita. Eteen tulee päätöksiä, jotka eivät ole kotikunnan kannalta parhaita mahdollisia, mutta jos tulee tilanne, missä kahdesta tasavertaisesta linjauksesta voi valita, niin ehkäpä niillä puheenvuoroilla ja äänenpainoilla, mitä on ikänsä kuunnellut on tietty painoarvo.

No, Mäntsälän poliittinen arvo on kunnan kokoon nähden melkoinen myös tästä eteenpäin. Meillä on kaksi kansanedustajaa, kun eduskunnassa istuu myös Pihla Keto-Huovinen kokoomuksesta.

Keto-Huovinen on ensimmäisen kauden kansanedustajaksi ollut melko hyvin julkisuudessa muun muassa oikeuslaitosta koskevien avaustensa vuoksi.

Lisäksi Antti Rinteestä on tulossa eduskunnan varapuhemies. Siinä tehtävässä ei Mäntsälän etua ajeta, mutta ollaan sopivasti kansakunnan kaapin päällä, edelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu