Uusi vuosi, vanhat hyvät tavat

Toimitukselta

Uutena kansanedustajana minua on syksyn aikana mietityttänyt se, onko poliittinen retoriikka tai ihmisten välinen keskustelu oikeasti tällaista – ilkeää?

Olemmeko me ihmiset nykyään niin kylmiä ja itsekeskeisiä, että Klamydian biisiä lainaten vain ”minä-minä-minä” on se, millä mennään eteenpäin?

Vai löytyykö halua aitoon keskusteluun ja toistemme ymmärtämiseen?

Yhteistyö ja omasta ”kuplasta” ulostulo tekisi mielestäni kaikille hyvää ja johtaisi parempaan lopputulokseen puhuttiinpa politiikasta, parisuhteesta tai työyhteisöstä.

Asioita voi ja kannattaa ajatella laajemmasta perspektiivistä kuin se, miltä maailma näyttäytyy omasta näkövinkkelistä.

Joskus puolison, ystävän, työkaverin ja jopa toisen poliitikonkin ajatus voi olla omaa parempi.

Väärässä tai vähemmän oikeassa olemisen myöntäminen on vaikeaa. Rohkeutta ja viisautta on se kuitenkin tunnistaa ja toimia jatkossa toisin.

Lapsuudestani muistan, kuinka pienenä pyöräilimme serkkujeni kanssa mummolan kyläteitä ja metsiä.

Välillä pysähdyimme syöttämään lehmihaassa olleita lehmiä, syömään mustikoita metsästä tai istuimme ongella tuntikausia.

Näimme ja koimme monia jännittäviä asioita, kuuntelimme toisiamme ja luonnon ääniä – olimme läsnä niissä hetkissä.

Lapsena maailma oli kaunis ja yksinkertainen, en tarkoita, että aikuisena se olisi ruma ja monimutkainen, mutta jotain meille tapahtuu.

Miksi aikuisten maailmassa ihmiset vihaavat erilaisuutta, kilpailevat ja tavoittelevat omaa etuaan?

Jos voisin toivoa, haluaisin aikuisille takaisin lasten maailman, jossa kilpailu ja oman edun tavoittelu eivät hallitse käyttäytymistämme ja ajatusmaailmaamme, vaan pystyisimme hyväksymään toisemme ja nauttimaan aidosti toistemme seurasta.

Minun tavoitteeni onkin nyt alkaneelle vuodelle etsiä itsestäni lapsuuden iloja.

Syödä lasteni kanssa jäätelöannoksia, joiden päällä on purkillinen värikkäitä nonparelleja tai hypätä lumihankeen tekemään lumienkeleitä, mutta ennen muuta tutustua ennakkoluulottomasti uusiin asioihin, ihmisiin ja heidän ajatuksiinsa sekä kunnioittaa heidän näkemyksiään, vaikka en aina olisi asioista samaa mieltä.

Hyvät tavat ja ystävällisyys ovat mielestäni asioita, joita meidän kaikkien tulee tavoitella ja vaalia – ne ovat ihmisyyden mitta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu