Vuosi vaihtuu ja uudet haasteet odottavat

Joenvarresta tulee keskeinen viihtymisen paikka kirkonkylässä lähivuosina. Pasi Huuhtanen

Lukijalta

Vuoden vaihtuessa ajatus kulkee aina menneeseen vuoteen: Mitä siitä jäi mieleen?

Eteenpäin on menty monellakin saralla. Yleisilmettä on parannettu monellakin tavalla.

Joenvarsi on muuttanut ilmettään merkittävästi edukseen ja lopputuloksen tulemme näkemään aikanaan työn valmistuttua.

Taloussuunnitelmassa on euroja varattu vielä vuosille 2020–22.

Meijerin alueen kunnostaminen kulttuuria palvelevaksi alueeksi vuosien jahkailun jälkeen on kyllä hatun noston arvoinen asia.

Alue on keskeisellä paikalla, kun kunnan ulkoista kuvaa kirkastetaan.

Vielä kun saadaan keväällä valmistuva elokuvateatteri alueelle, niin kyllä kelpaa.

Kunta on vuokrannut Meijerin alakerran tilat yhteiseksi tilaksi yhdistysten käyttöön. Toivottavasti käyttöä riittää, ettei turhasta vuokraa makseta.

Uskon, että tilat tulevat olemaan käytössä rikastuttamassa Mäntsälän monipuolista kulttuuritarjontaa.

Torialueen kunnostaminen menneenä vuonna oli merkittävä edistysaskel keskustan ilmeen kohentumisessa.

Toivoa sopii, että vilkas toiminta löytää paikkansa torille.

Olisiko se lopulta se kuntalaisten olohuone, mikä Keskuskadusta aikanaan piti tulla?

Yhteiskäyttöautot ja -fillarit olivat myös keinoja, millä kuntakuvaa pyritään muokkaamaan positiivisemmaksi ja sitä kautta veto- ja pitovoimaisemmaksi väestönkasvulle.

Positiivisiin asioihin pitää lukea Sälinkään koulun/päiväkodin valmistuminen elokuussa. Uskon, että ainakin Sälinkäällä osataan antaa arvoa investoinnille, mitä niin kauan on odotettu.

Usein herää kysymyksiä, miten me pystyisimme paremmin kuntamarkkinoinnissamme hyödyntämään nämä investoinnit niin, että satsaukset olisivat tehokkaassa käytössä myös tulevina vuosina.

Tästä onkin helppo siirtyä paljon puhuttaneisiin väestöennusteisiin vuoden varrelta.

Väestö ikääntyy ja syntyvyys laskee. Syntyvyyden lasku koko valtakunnassa kuin myös Mäntsälässä on todella merkittävää.

Syntyneiden määrä on vähentynyt Mäntsälässä viimeisen kymmenen vuoden aikana yli kolmanneksella.

Kun katsotaan tilastokeskuksen ennustetta tulevaisuudesta, voi todeta että 0,5 prosentin (kova tavoite) väestökasvulla meitä on vuonna 2040 2000 asukasta enemmän.

Väestön ikärakenteen ennustetaan muuttuneen tänä aikana niin, että meillä on alle 24-vuotiaita noin 1 700 (25 %) vähemmän kuin nyt ja yli 65-vuotiaiden määrä on kasvanut samana aikana 3 000 asukkaalla.

Nämä luvut kertovat siitä, kuinka iso muutos meitä odottaa ja on jo alkanut. Miten osaamme varautua tähän muutokseen ja miten otamme haasteen vastaan?

Väestön ikääntyminen näkyy myös vuoden 2019 tilinpäätösennusteessa ja vuoden 2020 talousarviossa.

Erikoissairaanhoidon kulut ovat kasvaneet yli kuntien taloudellisen kantokyvyn.

Näin ei voi jatkua tai olemme kaikki kriisikuntia valtiovallan ohjauksessa muutaman vuoden kuluttua kun ylijäämät taseesta on syöty.

Keusote on toiminut sote-palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta vastaavana tahona vuonna 2019 aikana.

Käyntiin lähtö ei ole kovin helppoa, kun täytyy sovittaa kuuden kunnan hyvinkin erilaiset käytännöt yhteiseksi. Kaikki joutuvat joustamaan.

Sote-palvelujen Uudenmaan erillisratkaisu tulee kuntiin lausunnolle tammikuussa. Ehdotus näyttäisi olevan hyvin pitkälle se, mitä olemme tavoitelleet, kun olemme aikanaan Keusoten perustaneet alueelliseksi toimijaksi Hyvinkään sairaanhoitoalueen kuntien hyvän yhteistyön turvaamiseksi.

Kunnat ovat käyneet neuvotteluja ja kirjelmöineet Keusoten ja Husin suuntaan, että sielläkin talouden tila tiedostettaisiin tosi mielellä etsimällä talouden kannalta uusia keinoja.

Tuleva vuosi näyttää haasteelliselta niin Keusoten kuin kunnan omassa talouden tilassa. Toiminnot joudutaan käymään läpi hyvin perusteellisesti talouden tervehdyttämiseksi.

Yhden asian nostan tähän: nimittäin tulevaisuuden kunnan rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä korostuu ja sen tärkeys korostuu.

Ennaltaehkäisyllä voidaan torjua isoja uhkaavia kuluja. Kun puhutaan ennaltaehkäisystä, tulee vesiliikuntakeskuksen rakentaminen varmasti monen mieleen. Investointi on useasti siirtynyt, kuten niin monet muutkin investoinnit vuosien varrelta.

Vesiliikuntakeskukselle haetaan nyt paikkaa ja lopullisen päätöksen rakentamisesta tekee valtuusto vuoden 2021 talousarviota laadittaessa syksyllä 2020 eli vuoden kuluttua.

Näin lopuksi haluan kiittää menneestä vuodesta ja toivottaa menestyksellistä uutta vuotta 2020 kuntalaisille ja valaa uskoa myös Mäntsälän tulevalle kasvulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu