Pelkkä tila ei tuo kulttuuria

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä on saamassa kunnon tilat kulttuurille, kun se on vuokrannut yrittäjä Arto Hakalan kunnostamasta vanhasta meijeristä alakerran salin paikallisten yhdistysten ja yritysten käyttöön.

Uusi paikka tulee jo olemassa olevien lisäksi. Se syö osaltaan nykyisten tapahtumapaikkojen tarjontaa, mutta toisaalta vapauttaa niitä entistä paremmin juuri niille soveltuvaan käyttöön.

On hienoa nähdä, että esimerkiksi Mäntsälä Live ja Mäntsälän teatteri ovat saaneet kotipesän.

Mäntsälän Teatteri aloittaa näytelmä Rannan harjoitukset uudessa pesässään ensi maanantaina. Mäntsälän Teatteri on kokenut kodittomuutta ja irtolaisuutta kiertovuosinaan.

Sopii toivoa, että kulttuurimeijerin myötä tilanne vakiintuu, lavasteet ja muut tavarat löytävät vakipaikkansa, yleisö reitin ja teatteriporukka kodin. Sama koskee Mäntsälä Liveä.

Pelkkä tila, on se kuinka inspiroiva tahansa ei kuitenkaan tuo tapahtumia. Suuren osan vastuusta kantavat mäntsäläläiset yhdistykset, joiden innokkuuden perusteella määrittyy suurelta osalta se, millaiseksi kulttuurimeijerin tulevaisuus muodostuu. Että rakennuksesta tulee lämminhenkinen sykkivä keskus, jossa ihmiset oppivat käymään ja jonka ohjelmatarjonta tsekataan automaattisesti, kun mietitään, että mitä tekisi.

Kunnalla on muukin kuin vuokranmaksajan rooli. Meijerille jäänee kohtuullisen paljon vapaita iltoja, joita kunta voi täyttää kulttuuritoimen järjestämillä tilaisuuksilla.

Tässä onnistuminen vaatii voimavaroja. Kulttuurimeijerillä soisi olevan toimintaa harva se ilta, mieluiten tietysti joka päivä ja ilta.

Vaikka järjestöt, yritykset ja yhdistykset tuottavat niistä ehdottoman enemmistön, tarvitaan kunnan puolelle asiantuntemusta vastaamaan tapahtumien teknisestä tuottamisesta. Sisällön tuottamisen suhteen kulttuurisihteeri Tarja Kuusela-Nissisellä on jo monta suunnitelmaa teon alla, mutta monia käytännön asioita hoitamaan tarvitaan vankkaa teknistä osaamista.

Pasi Huuhtanen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu