Ei Kapinatorille!

Anetta Lukjanovan maalaamat punarinnat pomppaavat S-marketin seinältä torille, jonka nimeksi kirjoittaja toivoo jotain aivan muuta kuin Kapinatoria. arkisto/Pasi Huuhtanen

Lukijalta

Kunnostetun Mäntsälän keskustan torialueen nimiehdotuksen sanasta kapina on syntynyt napina ja syystäkin.

Yleinen Mäntsälään liittyvä mielikuva ja sanapari on Mäntsälän kapina.

Kapina-sana esiintyy Keskuskadun ravintolan nimessä – Club Kapina – ja takavuosina se lanseerattiin Taiteiden yön paikallisen haljun ja onnettoman jäljitelmätapahtuman nimeksi: Kapinayö.

Myöhemmin sen seuraajana on järjestetty Venetsialaisia – tämä nimi ei taas liity mitenkään Mäntsälään ja on lähinnä kulttuurista omimista.

Lisäksi keskustassa on vielä Kapinakuja.

Halutaanko todella, että mielikuva Mäntsälästä tiivistyy käsitteeseen kapina?

Onko toivottavaa, että 20 tai 50 vuoden kuluttua edelleen keskeiseen mäntsäläläissanastoon kuuluu hyvin kyseenalainen ja negatiivinen, kulahtanut käsite ja mielikuva: kapina?

Onko tämä omiaan lisäämään kunnan vetovoimaa ja myönteistä mielikuvaa?

Mäntsäläläinen sotaveteraanin lapsi on täysin oikeassa tehtyään aloitteen, että nimi muutettaisiin.

Kapinatori on hänen mielestään hyvin kielteinen nimi ja tuo ikäviä muistoja.

Mäntsälän kapina liittyy maamme historian surulliseen vaiheeseen 1930-luvun alussa.

Yhteistyössä fanaattisen äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen kanssa noustiin raa´alla väkivallalla uhkaamalla laillista yhteiskuntajärjestystä, oikeusvaltiota, demokratiaa ja perusoikeuksia vastaan.

Onko tämä todellakin se imago ja brändi, jota Mäntsälä haluaa vaalia ja jolla ”kiillottaa” edelleen kuntakuvaansa?

Onko luovuuden ja mielikuvituksen puutetta, jos paikkakunta ei ole kyennyt kehittämään mitään rakentavampaa, omintakeisempaa tai omaleimaisempaa mielikuvaa kuin kaikkien oikeusasteiden aikoinaan laittomaksi tuomitsema rikollinen toiminta?

Onko historiantajun tai sivistyksen puutetta, jos keskeisen torialueen nimeksi sopii tällaisen toiminnan glorifiointi?

Kapinan vastuuhenkilöiden vankeustuomioon johtanut traumaattinen vaihe maamme historiassa ei ansaitse käsitteen romantisointia tai kanonisointia sen paremmin kuin ikään kuin sen institutionalisointia tai kultivointia.

Muutama vuosi sitten kunnanvaltuusto muutti modernisoimisin ja urbanisoinnin puuskassaan ”radikaalisti” Keskustien nimen Keskuskaduksi.

Olisiko torialueenkin nimen osalta syytä tulla 2000-luvulle ja visioida tulevaisuuteen?

Torin kyljessä olevan lintuaiheisen seinämuraalin teeman mukaisesti alue voisi Kapinatorin sijasta olla mieluummin vaikka ”taivaallisen rauhan aukion” tyyppinen.

Jos välttämättä nimeä halutaan hakea historiasta, olkoon se sitten vaikka Ullan ja Aleksanterin aukio.

Jos ei keksitä mitään muuta teemaa kuin kapina, voivat Mäntsälä mielessäin -biisin sanat alkaa uhata toteutua pikkuhiljaa: ”No miten Mäntsälästä päästään, kuka kertois sen? Kuka Mäntsälään nyt kaipais, minä kaipaa en”?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu