OKM:n säästö ei osu oikeaan

Pasi Huuhtanen

Suomen eläinlääkäreiden enemmistö tuntee Mäntsälän. Täällä on opetettu eläinten lääkintää yli 60 vuotta.

Hautjärven kartanon tiloissa toiminut eläinlääketieteellisen korkeakoulun ambulatorinen eli liikkuva klinikka aloitti 15. lokakuuta 1959. Siitä lähtien eläinlääkäriopiskelijat ovat kiertäneet yhdessä opettavan eläinlääkärin kanssa Mäntsälän ja naapurikuntien tiloja.

Vuonna 1996 klinikka muutti nykyiselle paikalleen Saaren kartanoon, missä se toimii yhä tiiviissä yhteistyössä Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan kanssa.

Saaren tuotantoeläinsairaala on ainoa tuotantoeläinsairaala koko Suomessa. Eläinten hoito perustuu pitkälle tilakäynteihin, mutta sairaala on välttämätön opetusta varten. Saaren klinikka vastaa tärkeältä osalta siitä, että lihan- ja maidontuotanto on Suomessa mahdollisimman terveellä pohjalla.

Saaren eläinklinikka elää tiiviissä yhteydessä Mäntsälän seudulle. Tilakäyntejä lähikuntien maatiloilla on vuodessa noin 2000. Potilaita sairaalassa on parisataa vuodessa.

Eläinklinikan merkitys on valtakunnallinen, eikä sitä mikään valtakunnan taho ole yrittänytkään kiistää. Silti opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo leikata eläinsairaalan erityisrahoitusta puolella miljoonalla eurolla.

Summa ei ole suuri, kun puhutaan valtakunnan tason vastuusta ruuantuotannon turvallisuudessa. Eläinsairaalalle se on kuitenkin suuri, sillä se on iso osa eläinsairaalan nettomenoista.

Valtakunnan uudet hallitukset ovat puhuneet paljon opetukseen ja tieteeseen panostamisesta. Eläinsairaalan rahaleikkauksesta luopuminen olisi opetus- ja kulttuuriministeriöltä osoitus siitä, että hallitus pitää sanansa.

Viimeaikainen esimerkki eläintautien vaaroista on wuhanilaiselta eläintorilta ilmeisesti alkunsa saanut koronavirusepidemia.

Lähde: Mäntsälän historia osa III

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu