Fuusiosotkusta

Pasi Huuhtanen

Mäntsälän Osuuspankki selvisi pankkifuusion hämmentämästä viime vuodesta yllättävän hyvin. Keskeiset tunnusluvut osoittivat kasvua huolimatta siitä, että energiaa meni fuusiokaavailuihin.

Fuusio kaatui Mäntsälän osalta, vaikka se muuten toteutui. Fuusiohankkeet eivät kuitenkaan tähän lopu.

Ne tulevat esiin väistämättä jo koko osuuspankkiryhmässä käynnistetyn rakenneselvityksen vuoksi. Tämän vuoden aikana on tarkoitus selvittää, kuinka moneen itsenäiseen pankkiin pankkiryhmä alkaa tähdätä.

Pankkifuusio torjuttiin Mäntsälässä, mutta ainakin alueen osuuspankkien johdossa on laaja yksimielisyys fuusion välttämättömyydestä

Onko kyseessä ilmastonmuutoksen kaltainen, joskin huomattavasti vähäisempi ilmiö? Muutos pitäisi tehdä, mutta muutoksen parantavaan voimaan ei moni usko, ennen kuin ikävät seuraukset alkavat näkyä.

Selvää on tähän menessä se, että monet pienet osuuspankit ovat vaikeuksissa. Pankkifuusioita on tehty usein lähellä viimeistä pakkoa.

Itsenäisyyden puolustajilla on iso valtti, oma konttori. Mäntsälän Osuuspankki on yhden konttorin pankki, ja niin kauan kuin pankki on itsenäinen, sitä tuskin suljetaan.

Kun pankkifuusiota viriteltiin, osuuspankkien johto vakuutteli, että Mäntsälän konttori säilyisi.

Ainakin tällä hetkellä kaikki OP Uusimaan konttorit ovat jatkaneet fuusion jälkeen. Toisaalta uusi pankki aloitti vasta viime syksynä.

Hyvää osuuspankissa on, että valta tosiaan on omistajilla. Mäntsälään ei tule fuusiota, elleivät omistajat sitä halua tai siihen suostu. Yli puolet osuuspankkiryhmän pankeista on tällä hetkellä yhden konttorin pankkeja. Paljon Mäntsälää pienempiäkin on joukossa.

Rahan pitää olla ennen kaikkea järki-, ei tunneasia. Niin kauan kuin päätösten takana on järki eikä tunne, on ainakin päätösten perusta terveellä pohjalla..

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu