Puheenaihe

Hypo: Väestön vanheneminen leikkaa talouskasvua luultua pahemmin

Ikääntyvät ikäluokat ovat nuorempia suuremmat, joten työvoimasta katoaa 10 000 henkeä

Hypo

Suomen ikääntyminen näkyy jo kuluvan vuoden talouskasvussa, sillä talouskasvusta leikkaantuu jopa puolet pelkästään väestöpyramidin rapistumisen vuoksi.

Hypon Talouskatsauksen mukaan tälle vuodelle ennustettu yhden prosentin kasvu yltäisikin lähes kahteen prosenttiin ilman ikääntymisen vaikutusta.

Ikääntymiskehitys iskee talouteen aiemmin ajateltua pahemmin. Tämän vuoden kasvuun sen vaikutus on isompi kuin hallituksen kaikki toimet ja mahdolliset lakkoaallot.

– Suomen harmaantuminen ei tule yllätyksenä, mutta muutoksen nopeus ja sen vaikutukset etenkin talouteen yllättävät vielä kaikki, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ennustaa tiedotteessa.

 

Isku talouteen tulee kahta kautta, Hypon katsauksessa summataan.

Työikäinen väestö ensinnäkin supistuu nopeasti, sillä eläkkeelle siirtyy vuosittain 10 000 henkeä enemmän kuin nuoria tulee työmarkkinoille.

Esimerkiksi hallituksen tavoitteissa olevan 60 000 uuden työpaikan tavoite vaatii todellisuudessa 100 000 työllisen lisäystä neljän vuoden vaalikauden aikana, kun harmaantuminen otetaan huomioon.

Alenevan syntyvyyden vuoksi tilanne jatkuu vuosikymmeniä.

Toisekseen vanheneva väestö leikkaa uusien tutkimusten mukaan talouden tuottavuuskehitystä.

– Syyt ovat ymmärrettäviä, sillä yli 40-vuotiaat muuttavat harvemmin työn perässä tai vaihtavat työpaikkaa. Lisäksi uudet innovaatiot ja ideat syntyvät yleensä nuorena, Brotherus huomauttaa.

Lisäksi ikäihmisten kulutus kohdistuu vaikeasti tehostettaviin toimialoihin, kuten hoivaan ja kulttuuriin.

 

Hypo ennustaa tälle vuodelle yhden prosentin kasvua ja edelleen hieman hiipuvaa 0,8 prosentin kasvua vuodelle 2021.

Suhdanne näyttää vakaalta, mutta työllisyys ei enää parane. Taantuma pysyy loitolla kuluttajien ja kotimaisen kysynnän ansiosta ilman ikäviä yllätyksiä, mutta nousukausi on ohi, Hypo toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yllättääkö? Kolmikymppiset ovatkin parhaiten varautuneita, jos oma talous joutuu äkkikurimukseen29.10.2019 06.50
Suomalaiset uskovat: Työttömyys lisääntyy ja talous heikkenee28.10.2019 08.57

Kommentit (8)

Kommentit

Onneksi muutto”voitto”

Onneksi muutto”voitto” pelastaa tilanteen,haha! Ei vain ole näkynyt yhtään tulosta parissakymmenessävuodessa,päinvastoin.

Entä taas vaihteeks paljon

Entä taas vaihteeks paljon mainostettu automaatio, tekoäly ja digitalisaatio. Nehän kaikki vähentävät työvoiman tarvetta. Kaikkein parhaiten pärjättäis omalla porukalla.

Vanhusten menot täytyy saada

Vanhusten menot täytyy saada kuriin ei mitään turhia avustuksia heille jolla on liikaa rahaa ja niitä riittää .Omat varat ja säästöt perinnöt käyttöön koska muuten ei tulevilla sukupolville mitään mahdollisuuksia selvitä Suomessa, kassa vaje on jo kunnilla ja valtiolla katastrofi lukemissa.

Eiköhän tuo harmaantunut

Eiköhän tuo harmaantunut väestö ole aikoinaan luonut koko maamme hyvinvointikulttuurin. Nyt syyttävä sormi osoittaa heitä. Pistäkää nyt se paljon kehuttu maahanmuuttajaväestö töihin ja veroja maksamaan, jotta he voivat pikkuhiljaa olla myös se antava eikä vain vastaanottava osapuoli. Me harmaat olemme jo oman osamme tehneet. Nyt on ruskeiden ja mustien kansalaisten vuoro tarttua auran kahvaan. Heistähän se uusi suomalaisuus sikiää — kuulemma. Mutta kai he muutakin kykenevät tekemäännkuin vain lisäntymään.

Eivät välttämättä pysty.

Eivät välttämättä pysty. Päätellen niiden maiden oloista joista tulevat ja sama jatkuu täällä.

Niin tai näin mutta menot

Niin tai näin mutta menot täytyy leikata kaikesta huolimatta ja tälläinen hyvinvointi valtio oli huono idea.

SUVI TUOMI ; puhut asiaa.

SUVI TUOMI ; puhut asiaa.

eikös edessä ole aika kun

eikös edessä ole aika kun nämä suuret ikäluokat poistuvat keskuudestamme jolloin?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat