Puheenaihe

Sunnuntaisuomalainen: Oikeusasiamies puuttuu vammaisten oikeuksien loukkauksiin äänestyspaikoilla

Kuvituskuva.

Teemu Vestovuo

Eduskunnan oikeusasiamies tekee tulevissa eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa äänestyspaikoille pistokokeita, joilla selvitetään paikkojen esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

– Oikeusasiamies valitsee tarkastuskohteet oman harkintansa mukaan. Tarkastukset ovat ennalta ilmoittamattomia yllätystarkastuksia, kertoo vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Juha-Pekka Konttinen Sunnuntaisuomalaiselle.

Suomen ainoaa erityisesti vammaisoikeuteen erikoistunutta Kumpuvuori-lakiasiaintoimistoa johtava Jukka Kumpuvuori pitää vammaisten syrjintää Suomessa jopa yleisesti hyväksyttynä:

– Jos naisia tai vaikka romaneita estettäisiin äänestämästä, syntyisi hirveä melu. Vammaiset sen sijaan ovat saaneet tottua oikeuksiensa loukkaamiseen, toteaa lakimies Kumpuvuori Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.

Oikeusasiamiehen mukaan äänestyspaikoilta on aiemmissa tarkastuksissa löydetty useita puutteita. Ne ovat liittyneet sekä esteettömyyteen että vaalisalaisuuden toteutumiseen.

Sunnuntaisuomalainen uutisoi asiasta tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Ja saavatko nämä perustuslain

Ja saavatko nämä perustuslain rikkojat rangaisuksia? Vammaisten perustuslaillisten oikeuksien rikkominen ei useimmiten ole rangaistava teko, joku käy heristämässä sormea ja sanoo, ettei näin saa tehdä, ja siinä se. Perustuslailliset oikeudet ovat Suomessa lähestulkoon pelkkä vitsi, jolle oikeusjärjestelmä lähinnä naureskelee.

Siis pakko päästä Essolle

Siis pakko päästä Essolle äänestämään vaikka Prismassa on latua vaikka lentokoneelle. Meidän perällä on baari jonne ei pääse esteettä. Onko baarinpitäjä velvollinen rakentamaan hissin vai rikollinen? Jos sattuis joku rollaattorilla tuleen.

Perusoikeksista ja muista

Perusoikeksista ja muista puhuttaessa tulisi muista myös kaupiaan oikeus valita kelle haluaa myydä . Kyllä tämän tulisi olla itsestään selvä niin että ei kukaan valitaisi vaika ei palvelua saisikan tai kaupias ohjaisi ulos. Jos kaupais ei halua myydä kaikille sen tulisi olla ilman muuta selvä kaikille ja siksi nämä asiakaat sitten menisi seuraavaan kaupaan. Eihän asiakaan ole pakko kaupasta mitään osta vaikka veisi kaupiaan aika tunti tolkulla. Siksi tulee hyväksyä ajatus että juuri itse on se jolle kaupias ei halua mitään myydä. Siksi tälläiset valittajat jotka valittaa ettei saanut palvelua tulisi viedä saunan taakse aja anta kunon selkäsauna.

Näiden ongelmien ratkaisuksi

Näiden ongelmien ratkaisuksi kehitettiin kotiäänestyksen mahdollisuus. Miksi siis kallis valvontaoperaatio????

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat