Rahan Perässä

Leikkauslistat jaetaan tammikuussa

Kreikkalaiset joutuivat säästökuurille, kun naapurit eivät muutoin suostuneet antamaan lisää lainaa. Suomi joutuu säästökuurille, koska kansainväliset pankkiirit eivät enää lainaa halvalla Suomella, joka lainaa vuorostaan Kreikalle. Suomen talous on kunnostettava kovalla kädellä, jotta valtionlainojen luottoluokitus säilyy parhaana mahdollisena. Jos taso laskee nykyisestä AAA-luokasta, lainaraha kallistuu. Mikäli Kreikan talous romahtaa, kansainväliset rahoittajat alkavat epäillä myös Suomen ja muiden auttajamaiden kykyä selvitä veloista. Tällöin rahan hinta nousee, mikä pakottaa tekemään uusia säästöjä valtiontalouteen. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen joutuu myöntämään lisäleikkausten välttämättömyyden viimeistään tammikuussa. Mitkään palopuheet tai juhlalliset vakuutukset eivät enää työnnä pois tosiasiaa, jonka mukaan säästökuuri on tulossa ja siirtyminen aikaisempaa halvempaan elämään odottaa.

Luottoluokitus on talouden terveystodistus, jonka rahanlainaajat tarkastavat. Italian ja Kreikan valtionlainojen korot ovat olleet erittäin korkealla 6-7 prosentin tasolla jo pitkään. Kun Italian pääministeri Silvio Berlusconi erosi, lainakorot laskivat. Rahoittajat uskoivat muutaman päivän, että Italian talous pannaan kuntoon. Kun uuden hallituksen muodostaminen viivästyi, korot nousivat, kun usko talouden tervehdyttämiseen heikkeni.

Sama ilmiö on koettu myös Kreikassa.

Suomen valtionlainojen korot seuraavat hyvin tarkasti eurooppalaista kehitystä. Viime päivinä luottamus Eurooppaan on heikentynyt, mikä on heti nostanut myös Suomen lainakorkoja (http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/16/jos-korkoero-kasvaa-... ).

Suomi ei ole

turvassa

Suomen valtionlainat eivät ole yhtään sen paremmassa turvassa kuin muidenkaan euromaiden lainat.

Amerikkalainen New Yorkin yliopiston professori Nouriel Roubini on jo useaan kertaan varoittanut Suomea edessä häämöttävistä ongelmista (http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/16/roubini-suomikin-on-... ). Roubini on tähän saakka osannut ennustaa talouskriisin vaiheet varsin tarkkaan ja oikea-aikaisesti.

Mikäli Suomen velkaantuminen jatkuu ja ennen kaikkea vienti alkaa heikentyä, luottoluokituksen laskeminen on todellinen uhka. Sen seurauksena olisi korkojen ja sen myötä lainanhoitokulujen kallistuminen.

Portugali, Irlanti, Islantiin ja Latvia ovat onnistuneet pitämään lainakorkonsa kurissa tai jopa hieman laskemaan niitä julkisten menojen supistuksilla. Suomella ei ole käytettävissään yhtään sen parempia tai helpompia keinoja kuin muillakaan velkaantuneilla mailla.

Takaukset

laukeavat

Kreikan-lainapakettiin osallistuminen on Suomelle riski ilman takauksiakin. Jos Kreikan talous romahtaa, Kreikan velat lankeavat takaajien vastuulle. Tällöin rahoittajat kääntävät katseensa myös Suomeen.

He kysyvät, pystyykö Suomi selviytymään veloistaan ja vastuistaan. Epäilyksen koittaessa luottoluokittajat laskevat Suomen tasoa ja korot nousevat, vaikka yksikään velkaeuro ei olisi langennut maksuun.

Valtionlainojen korkojen nousu on rahoittajien merkki siitä, että valtion julkisia menoja on leikattava ja veroja on korotettava. Näin kootaan lisää rahaa korkojen maksamiseen. Säästötoimet ovat Suomen edessä tammi-helmikuussa. Leikkauslistat tulevat kuin sivuovesta ilman, että hallitus niitä pyytää tai itse suunnittelee.

Köyhä maksaa

aina kalliisti

Luottomarkkinoiden lakina on, että köyhä ja velkainen maksaa luotostaan aina enemmän kuin rikas ja vähävelkainen. Tämä johtuu rahoittajien tekemästä riskiarviosta. Rahalle halutaan sitä suurempi tuotto, mitä epävarmemmasta saatavasta on kysymys.

Tämä johtaa usein myös siihen, että velallisen aseman ja luottoluokituksen heikentyminen käynnistävät rahoituskierteen. Vaikeuksien kasaantuessa kustannukset nousevat, mikä entisestään pahentaa velallisen tilannetta.

Tämä on myös syy ja selitys sille, miksi muut euromaat joutuvat auttamaan Kreikkaa. Auttajat lainaavat oman hyvän luottoluokituksensa turvin rahaa, jonka ne edelleen lainaavat Kreikalle. Alkuperäisen luotonantajan riskinä on välittäjämaiden maksukyky eikä Kreikan horjuva talous.

Rahan Perässä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet