Matti Putkonen

Onnistuuko diili?

Kuuntelin silmät ymmyrkäisinä Aalto-yliopiston professori Peter Lundin messiaallista alustusta Finlandia-talon lähes täydessä auditoriossa. Professori oli uskossaan vahva. Tuuli- ja aurinkovoima korvaa kivihiilen, kaasun ja ydinvoiman, jos ei ihan ensi viikolla niin ensi kuussa.

Paikalla ollut seurakunta ei oikein innostunut. Hehän olivat minua lukuun ottamatta maamme energia-asiantuntijoiden ja teollisuuden ykkösketjua. Jupisivat keskenään: ”kuinka pohjaton on tämän saarnamiehen syöttötariffi-kolehtihaavi?”

Professori Lund todisti kalvoin: ”Kun ostat nyt 5 000 euron aurinkopaneelivoimalan omakotitalon nurkalle, niin silloin ei 17 vuoteen sinun tarvitse maksaa senttiäkään lämmityksestä eikä sähköstä.” Minä maallikkona innostuin ja vaivuin jopa hurmokselliseen haaveuneen, jossa välittömästi irtisanoin sähkösopimuksen Nurmijärven Sähköltä vähemmän sivistynein sanakääntein. Samalla ilmoitin viimeiset kymmenkunta pihapuuta metsiensuojeluohjelmaan.

Kiilasin ruokajonossa professori Peterin viereen tekemään diiliä. Lupasin mennä ensi viikolla ostamaan hänen mainostamansa aurinkovoimalan ja samalla kiikuttaisin sähkölaitokselle henkilökohtaisesti sopimuksen irtisanomisen. Edellytin kuitenkin professorilta sitoumusta ikään kuin kuluttajasuojaksi. Professori Lundin olisi sitouduttava maksamaan jokainen sentti, jos lupauksista huolimatta tulee lisämenoja luvatun 17 vuoden aikana.

Tähän se tämäkin ensimmäinen vihreä diilini romuttui. Professori Peter kiemurteli: ”Niin kun Kiinassa….” Minä totesin: ”Ei kun Nurmijärven Perttulassa nyt ja heti, kuten salissa professori todisti.”

Professori Peterin poskilla punaväri sen kun vahvistui. Hän ryhtyi todistamaan, että aurinkovoimala on tulevaisuutta ehkä neljänkymmenen vuoden päästä.

Suutuspäissäni illalla kotona kaadoin pari pihakuusta takkapuiksi otsalampun valossa, eli se siitä henkilökohtaisesta metsänsuojeluohjelmasta. Kävin vielä yön hämärissä kiristämässä Nurmijärven Sähkön piuhat sähkökaapissani.

Näin särkyi jälleen yksi vihreä illuusio saippuakuplan tavoin niin kuin kaikki muutkin vihreät visiot. Niistä kaikista on tullut vihreän valheen ilmentymiä. Professori Lundin kanssa diili ei onnistunut.

Voin vain lohduttaa itseäni, etten ole ainoa, jolla diilit eivät onnistu. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen oli yhtä epäonninen euron vakuussopimuksensa kanssa. Muut euromaiden johtajat nauroivat julkisesti ministeri Urpilaisen ainutlaatuisen sopimuksen hehkutuksesta. Samalla he ilmoittivat, etteivät rankaise omia veronmaksajiaan tuommoisilla vakuuslaskuilla.

No ministerit Jyrki ja Jutta lohduttavat itseään joka aamu seisten käsi kädessä peilin edessä vakuutellen, että vain viisaat ja asioista perillä olevat ymmärtävät, kuinka historiallinen vakuussopimus Suomelle saatiin.

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet